Wykonanie
Pulpety zamiast tradycyjnego kotleta często goszczą u mnie na
stole. Można je serwować z różnymi dodatkami. To danie bardzo sycące, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Tym razem przedstawiam pulpety w sosie
paprykowo -
pomidorowym.Składniki:80 dag
łopatki2 duże
cebule1
jajko3 czubate łyżki
bułki tartejSól,
pieprznatka pietruszki1 łyżka
smalcuDodatkowo:1
cebula1
papryka czerwona1 szklanka
przecieru pomidorowego1 czubata łyżka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
cukru4 ziarenka
ziela angielskie5 ziarenek
pieprzu2
liście lauroweSól,
pieprz (ewentualnie jarzynka)
Łopatkę mielimy maszynką na sitku o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę.
Smalec topimy na patelni i obsmażamy
cebulę na złoty kolor. Do zmielonej
łopatki dodajemy już schłodzoną
cebulę, 1
jajko,
bułkę tartą oraz ok. 2 łyżek pokrojonej
natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.W dużym garnku zagotowujemy ok. 1 litra
wody. Dodajemy
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
sól, kostkę
pieczarkową. Z masy
mięsnej lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm (ważne: podczas formowania kulek moczymy ręce w wodzie, aby masa odkleiła się od dłoni). Gotowe wrzucamy do wrzącego
wywaru. Następnie
cebulę kroimy w grubszą kostkę. Krótko obsmażamy i dodajemy do
wywaru.
Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy
przecierem pomidorowym. Doprawiamy 1/2 łyżeczki
rozmarynu,
ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy ok. 30 minut.Podajemy z ulubionym
makaronem. Smacznego