Wykonanie
Nadszedł czas, kiedy postanowiłam zająć się białą
papryką. Jest idealna do faszerowania. To propozycja podania, która smakuje mi najbardziej. Polecam ten przepis, ponieważ połączenie
wieprzowiny z
papryką,
cukinią świetnie ze sobą współgra.
Składniki:6 białych
papryk średniej wielkości1/2 kilograma
łopatki wieprzowej mielonej2
cebule1.2
papryki czerwonej1/2
cukinii1
jajko1 łyżka
bułki tartejnatka pietruszki2 ząbki
czosnkusólpieprzDodatkowo:
wywar warzywnyziele angielskiepieprz w ziarenkach3
liście laurowy200 ml
przecieru pomidorowegosól,
pieprzzioła prowansalskierozmarynziele angielskie1 łyżeczka
cukruPaprykę dokładnie myjemy. Od góry wycinamy otwór, wycinając pozostałość po łodydze. Przygotowujemy farsz. Do
mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
cukinię startą na jarzynowej tartce,
jajko,
bułkę tartą,
natkę pietruszki, zmiażdżony
czosnek. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy
papryki. Układamy ciasno w garnku.Dodajemy
wywar warzywny i stawiamy garnek na ogniu. Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarenkach.. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy. Jeśli jest za kwaśny można dodać
cukier. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy
rozmarynem i
ziołami prowansalskimi. Smacznego.