Wykonanie
Kotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem
gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie
wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko".
ok. 1 kg
mięsa wieprzowego - karczku lub
łopatkiok.30-40 dag
mięsa wołowego gotowanego1 średniej wielkości
cebula2 łyżki
smalcu1
bułka pszenna1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprz, "Kucharek"1-2
jajkamleko do namoczenia
bułkibułka tartatłuszcz do smażenia1/2 kg
pieczarektrochę
masłaPieczarki poddusić na
maśle, przyprawić
solą, wyłożyć na sito aby obciekły.
Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na
smalcu.
Bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć.
Mięso,
cebulę,
bułkę i
czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić
jajka, przyprawić
solą,
pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia
cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z
pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem
mięsno-
pieczarkowym.