Wykonanie
Karkówka w sosie ze
śmietany i
musztardy duszona z boczniakami i
cebulą.Syty i bardzo smaczny sos
mięsny do
ryżu ,
makaronu ,
kaszy ,
ziemniaków czy wszelakich placów i klusek.Uniwersalny i oryginalny w smaku.Ziarenka
gorczycy chrupią a
mięso i
grzyby są bardzo miękkie.
Składniki: 700 g
karkówki wieprzowejprzyprawa do
wieprzowinysól ,
pieprzmąka pszenna do oprószenia
mięsa2
cebule500g boczniaków
smalec wieprzowy do smażenia4 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
musztardy francuskiej250 ml kwaśnej
śmietany 18 Przygotowanie:
Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski.
Mięso oprószyć
przyprawą do
wieprzowiny ,
solą ,
pieprzem i
mąką.
Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski.Na patelni rozgrzać
smalec, zeszklić
cebule, dodać
karkówkę.Smażyć na rumiano.Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać
wodą do wysokości składników.Dusić ok 10 min aż część
wody wyparuje.
Śmietanę wymieszać z
musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego
wywaru z patelni.Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia.Wsypać
natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku
solą i
pieprzem ja już nie doprawiałam)Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z
ryżem.