ßßß

Składniki: 700 g karkówki wieprzowejprzyprawa do wieprzowinysól , pieprzmąka pszenna do oprószenia mięsa2 cebule500g boczniakówsmalec wieprzowy do smażenia4 łyżki posiekanej natki pietruszki4 łyżki musztardy francuskiej250 ml kwaśnej śmietany 18 Przygotowanie: Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski.Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny , solą ,pieprzem i mąką.Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski.Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule, dodać karkówkę.Smażyć na rumiano.Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników.Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia.Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam)Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.