Wykonanie

Smaczne, miękkie
mięsko w sosie, które można podawać na wiele sposobów. Z
chlebem, z
makaronem, z kopytkami, z plackami ziemniaczanymi jak i z kluskami śląskimi. Przed
wami zapowiadany wczoraj gulasz!Jeżeli chodzi o składniki to nie musimy się tutaj trzymać miarki – na oko wystarczy700 dag
mięsa wieprzowego2-3
cebuleprzyprawy –
pieprz,
sól, zile angielskie,
liść laurowy,
papryka w proszku
mąka pszennasmalec (spokojnie 1/3 kostki wystarczy)

Zaczynamy od umycia
mięsa, osuszenia go i pokrojenia w kostkę. Następnie przyprawiamy je
solą i
pieprzem. Do płaskiego naczynia wsypujemy trochę
mąki i obtaczamy w niej
mięso. Na patelni rozgrzewamy
smalec i je obsmażamy na złocisty kolor.



W garnku gotujemy
wodę – taką ilość by po wrzuceniu
mięsa było ono minimalnie zakryte. Do
wody wrzucamy
ziele angielskie,
liście laurowe, ziarnka
pieprzu (wszystko według uznania). Kiedy
mięsko będzie obsmażone, wrzucamy je do garnka i gotujemy.W międzyczasie obieramy
cebulę (ja do mojej ilości
mięsa użyłam 2,5). Kroimy ją w talarki i jak już skończymy obsmażać
mięso na tej samej patelni (nie musimy jej myć tylko dokładamy znowu trochę
smalcu), podsmażamy ją. Kiedy zmięknie i się zarumieni, obsypujemy ją około 2 łyżkami
mąki, która została nam po obtaczaniu
mięsa. W ten sposób trzymając je razem na patelni (ciągle mieszając) uzyskujemy zasmażkę. Wrzucamy ją do garnka.Ponieważ wszystkie składniki mamy już w środku,
mięso zrumienione, sosik brązowawy, dosypujemy jeszcze tylko trochę
papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, aż
mięso będzie miękkie. Należy pamiętać o tym, aby często do niego zaglądać i mieszać je, bo lubi przywierać do
spodu – a przypalić go raczej nie chcemy.

Bomba – już gotowe
Mięsko mięciutkie – sosik pół gęsty – palce lizać!


reklama