Wykonanie
12 stycznia 2015Składniki:0,5 kg.
szynki wieprzowej3 duże
cebule2
marchewkisól ,
pieprz1 łyżka
mąki pszennejmąka pszenna do obtoczenia
mięsasmalec do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyc , oczyścić pokroić w plastry , każdy rozbić cienko , oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.Każdy plaster , obtoczyć w
mące.Na patelni rozgrzać
smalec , smażyć
bitki na rumiano z obu stron.
Cebule i
marchewkę obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , przełożyć do garnka.Do warzyw przełożyć
bitki wraz z tłuszczem na którym się smażyły.Zalać całość
wodą , dusić 30min. W
między czasie sos doprawić wg. smaku
solą i
pieprzem.Przed końcem duszenia
mąkę połączyć z paroma łyżkami zimnej
wody i sosu , przelać do garnka , wymieszać.Podawać z ulubionymi dodatkami.SmacznegoPost navigation← Syte naleśniki na śniadanie , obiad lub kolację. Smakują za równo na ciepło jak i zimno.Delikatna , soczysta domowa
szynka. Możemy ją serwować na ciepło do obiadu podduszoną w ulubionym sosie lub na zimno jako
wędlina do
pieczywa. →