Wykonanie
Kruche
bitki z
szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków.
Mięso świetnie smakuje w towarzystwie
kaszy lub
ziemniaków i gotowanych, pikantnych
buraczków.Składniki:
Bitki:1 kg.
szynki wieprzowejsól,
pieprzmąka pszenna do panierowania
smalec do smażenia500g. podgrzybków2
cebule500 rosołu lub
bulionusól,
pieprz1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej Przygotowanie:
Bitki:
Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć
solą i
pieprzem.Każdy plaster
mięsa obtoczyć w
mące pszennej.Na patelni rozgrzać
smalec, smażyć rumiane
bitki z obu stron.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka
cebulę.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.Do głębokiej patelni przełożyć
mięso,
cebulę oraz
grzyby, wlać rosół/bulion.Dusić
mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.Sos doprawić
solą i
pieprzem.
Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej
wody, przelać do sosu, wymieszać.
Smacznego