ßßß Cookit - przepis na Bitki z polędwicy lub karczku

Bitki z polędwicy lub karczku

nazwa

Wykonanie

Bitki to jedno z ulubionych dań mojego synka :) Zazwyczaj robię je z polędwicy, ale bywa i tak że zastępuję ją np. karczkiem, bo akurat taki mam pod ręką :)
W taki sposób nauczyła mnie robić je moja mama i dokładnie tak robię je teraz swoim dzieciom.
Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500g polędwicy (ewentualnie np. karczku)*
1duża lub 2 średnie cebule
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
200-350 ml bulionu**
*Jeśli robimy z polędwicy mięso obsmażamy bardzo krótko z obydwu stron i krótko dusimy w ok 200 ml bulionu. Polędwica smażona zbyt długo - twardnieje.
**Jeśli robimy z karczku obsmażamy na złoto z obydwu stron, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości w większej ilości bulionu - ok 350 ml)
Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na maśle. Zdjąć z ognia.
Karczek pokroić w plastry. Plastry pokroić na ok 2-3 kawałki, a następnie rozbić bardzo cieniutko. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Obsmażyć z obydwu stron. Podsmażone oprószyć mąką z obydwu stron i smażyć jeszcze chwilę, następnie zalać bulionem, dodać wcześniej podsmażoną cebulę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie zdjąc pokrywkę i w razie potrzeby chwilę pogotować odparowując nadmiar bulionu. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z ziemniakami i np. podsmażanymi buraczkami (klik).
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/bitki-z-poledwicy-lub-karczku.html