Wykonanie
Bitki to jedno z ulubionych dań mojego synka :) Zazwyczaj robię je z
polędwicy, ale bywa i tak że zastępuję ją np. karczkiem, bo akurat taki mam pod ręką :)W taki sposób nauczyła mnie robić je moja mama i dokładnie tak robię je teraz swoim dzieciom.Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
polędwicy (ewentualnie np. karczku)*1duża lub 2 średnie
cebulesól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennej200-350 ml
bulionu***Jeśli robimy z
polędwicy mięso obsmażamy bardzo krótko z obydwu stron i krótko dusimy w ok 200 ml
bulionu.
Polędwica smażona zbyt długo - twardnieje.**Jeśli robimy z karczku obsmażamy na złoto z obydwu stron, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości w większej ilości
bulionu - ok 350 ml)
Cebulę pokroić w piórka i zezłocić na
maśle. Zdjąć z ognia.Karczek pokroić w plastry. Plastry pokroić na ok 2-3 kawałki, a następnie rozbić bardzo cieniutko. Oprószyć
solą i
pieprzem z obydwu stron. Obsmażyć z obydwu stron. Podsmażone oprószyć
mąką z obydwu stron i smażyć jeszcze chwilę, następnie zalać
bulionem, dodać wcześniej podsmażoną
cebulę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie zdjąc pokrywkę i w razie potrzeby chwilę pogotować odparowując nadmiar
bulionu. Doprawić
sola i
pieprzem. Podawać z
ziemniakami i np. podsmażanymi
buraczkami (klik).Smacznego :)