ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam grzyby, więc wszystko co ma je w swoim składzie jest super:) Polędwiczki miały być sposobem mojej Siostry, ale kompletnie nie miałam składników, więc postanowiłam zrobić w wersji grzybowej. Wyszły pyszne, idealnie pasowały do mini placków ziemniaczanych i na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Nawet jak teraz o nich pomyślę to burczy mi w brzuchu:)
Potrzebujemy:
400 gram polędwicy wieprzowej
10 suszonych grzybów
2 listki świeżego rozmarynu
sól, pieprz
mąka pszenna
1 cebula
Polędwicę kroimy w plastry i spłaszczamy ręką. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni. Gdy ma złoty kolor, zdejmujemy ją i na tej samej patelni smażymy polędwiczki. Po kilku minutach, gdy są obsmażone z obydwóch stron, dodajemy cebulkę i zalewamy wodą. Grzyby kroimy na małe kawałki (ja robię to nożyczkami) i dodajemy do sosu. Gotujemy około 30 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Jeżeli sos nie jest zbyt gęsty, możemy go zagęścić wodą z mąką. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/10/poledwiczki-w-sosie-grzybowym-pycha.html