Wykonanie
Kruche plastry aromatycznej
szynki wieprzowej, duszonej ze świeżym
rozmarynem w gęstym sosie ala pieczeniowym, który zredukował się sam podczas duszenia.Stał się gęsty, aromatyzowany
cebulą smażoną na delikatnej
oliwie z oliwek Gallo Classico .Nawet grube plastry
mięsa wprost rozpływają się w ustach, a nóż do krojenia wcale nie jest potrzebny.Takim dodatkiem mięsnym, do obiadu, jak najbardziej możemy poczęstować gości, a kolejnego dnia, gdy coś zostanie, zjeść ze świeżym
pieczywemSkładniki: 1,5 kg.
szynki wieprzowej2
cebule1 l.
bulionu wołowego/
mięsnego5-6 gałązek
rozmarynuparę kulek
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
chilisól,
pieprzmąka pszenna100g.
smalcu wieprzowego4 łyżki
oliwy z oliwek Gallo ClassicoPrzygotowanie:
Szynkę umyć, osuszyć.Pokroić w 1-2 cm. plastry, oprószyć
solą i
pieprzem.Kotlety obtaczać w
mące pszennej, smażyć na rozgrzanym
smalcu, na rumiano z obu stron.
Cebulę pokroić w pół plasterki, zeszklić na oddzielnej patelni, na rozgrzanej
oliwie.Do garnka/ brytfanny przełożyć
mięso oraz
cebulę.Dodać umyte, roztarte w ręce oraz porwane drobniej, gałązki
rozmarynu.Całość zalać
bulionem( gdyby nie zakrywał dania, można dolać
wody)Dusić około 90 min. na minimalnym gazie.W
między czasie doprawić
solą,
pieprzem i
chili.( Podczas duszenia można poprzekręcać plastry
szynki by nie przywarły do dna)
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGalloSmacznego