ßßß


Składniki: 1,5 kg. szynki wieprzowej2 cebule1 l. bulionu wołowego/ mięsnego5-6 gałązek rozmarynuparę kulek czarnego pieprzu1/2 łyżeczki chilisól,pieprzmąka pszenna100g. smalcu wieprzowego4 łyżki oliwy z oliwek Gallo ClassicoPrzygotowanie: Szynkę umyć, osuszyć.Pokroić w 1-2 cm. plastry, oprószyć solą i pieprzem.Kotlety obtaczać w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.Cebulę pokroić w pół plasterki, zeszklić na oddzielnej patelni, na rozgrzanej oliwie.Do garnka/ brytfanny przełożyć mięso oraz cebulę.Dodać umyte, roztarte w ręce oraz porwane drobniej, gałązki rozmarynu.Całość zalać bulionem( gdyby nie zakrywał dania, można dolać wody)Dusić około 90 min. na minimalnym gazie.W między czasie doprawić solą, pieprzem i chili.( Podczas duszenia można poprzekręcać plastry szynki by nie przywarły do dna)
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGalloSmacznego