Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
Ciasteczka z ...Pasztet z ... »

Składniki na ciasto:2 szkl
mąki pszennej1 szczypta
soli2 łyżki
oleju3/4 szkl
mleka1/4 szkl gorącej
wodySkładniki na farsz:1 kg
łopatki wołowej2
marchewki1 duża
cebula1
ziemniak1-2 łyżki
smalcusól i
pieprzWykonanie:Przygotowujemy farsz:
mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy
wodą i gotujemy z
marchewką,
ziemniakiem i
przyprawami do miękkości.Po ugotowaniu
mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z
marchewką i
ziemniakiem mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
smalcu.Dodajemy do
mięsa,doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy
sól i
olej a następnie dodajemy po trochę
wody wymieszanej z
mlekiem i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klejące się i nie posiadające grudek.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.Na środek każdego kółka dajemy kulkę z farszu
mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej
mąką a gdy uzbiera nam się spora ilość pierożków wrzucamy je na osoloną,gotującą się
wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jakiś czas.Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.Polewamy podsmażoną
cebulką.Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

wtorek, 01 marca 2016, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Roladki z
papryki ..." Pasztet z ..." Pierogi z
mięsem ""
Ciasteczka z ..." Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ...


Pisz blog
zamów newsletter