ßßß Cookit - przepis na " Pierogi z mięsem "

" Pierogi z mięsem "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasteczka z ...
Pasztet z ... »
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
3/4 szkl mleka
1/4 szkl gorącej wody
Składniki na farsz:
1 kg łopatki wołowej
2 marchewki
1 duża cebula
1 ziemniak
1-2 łyżki smalcu
sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wodą i gotujemy z marchewką,ziemniakiem i przyprawami do miękkości.
Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewką i ziemniakiem mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.
Dodajemy do mięsa,doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klejące się i nie posiadające grudek.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Na środek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.
Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej mąką a gdy uzbiera nam się spora ilość pierożków wrzucamy je na osoloną,gotującą się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jakiś czas.
Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.
Polewamy podsmażoną cebulką.
Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.
wtorek, 01 marca 2016, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Roladki z papryki ...
" Pasztet z ...
" Pierogi z mięsem "
" Ciasteczka z ...
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2016/03/Pierogi-z-miesem.html