Wykonanie
Miało być mięcho i jest mięcho! Przepis na mielone kotlety (nie)tradycyjnieMoże powiecie „zbyt tradycyjnie”, „mało wymyślnie”, ale skoro smacznie to po co kombinować i wymyślać jakieś cuda.Oczywiście lubię poeksperymentować i przetestować nowy przepis ale to zazwyczaj w weekend, gdy mam trochę więcej czasu. A dziś, akurat czasu jak na lekarstwo.Pędzę do kuchni i w pośpiechu przygotowuję składniki na mielone kotlety. Co potrzebujemy?Tradycyjnie:
mięso mielone (proponuję świeżo zmielone w osiedlowym mięsnym zamiast paczkowanego z supermarketu, zupełnie inny smak.)
cebulkę2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszkipieprz (tak to przepis bez
soli 😉 )Sposób przygotowania:
Cebulkę i
natkę siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z
mięsem.Naszą masę
mięsno-warzywną posypujemy
pieprzem i mieszamy.Gdy wszystkie składniki się połączyły, formujemy zgrabne kotleciki mielone.Co w nich takiego nietradycyjnego?Zamiast stać godzinę przy patelni i przewracać kotlety, napawać się jakże pysznym zapachem palonego tłuszczu a na koniec sprzątać całą kuchnię i wietrzyć mieszkanie proponuję przygotować blaszkę do pieczenia.Wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180º. Mielone kotlety ułóż na blaszce i do piekarnika!
Proste? Pewnie, że tak!Piekarnik odwala za Ciebie całą brudną robotę, a Ty masz czas zrobić surówkę do obiadu (przepis już jutro!) i nawet przygotować się do wyjścia na spotkanie.Takie kotleciki piekę około 25 min (gdy nasze mielone kotlety wyszły troszkę większe można potrzymać je chwilę dłużej w piekarniku).Ja w swoim przepisie pomijam
sól,
mąkę i
bułkę tartą, uważam że wersja pieczona nie wymaga tych składników.Zamiast
soli można użyć ulubionych przypraw lub wzbogacić przepis o drobno starą
marchewkę,
groszek lub
kukurydzę (praktycznie wszystko się nadaje by urozmaicić smak tego dania).Dzięki temu banalnemu odkryciu mielone kotlety w nietradycyjnej formie goszczą u nas częściej niż dotychczas.
100% smaku, 0% tłuszczuA jakie dania Wy przygotowujecie w ciągu tygodnia pracy?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...