Wykonanie
Kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie, pełne wielu warzyw. Można je podać z
kaszą,
ziemniakami,
makaronem czy
ryżem. Idealny obiad dla całej rodziny.Potrawka z
kurczaka z warzywami zawiera
brokuł,
marchewkę,
cukinię,
groszek cukrowy,
paprykę,
pomidora,
cebulę i
czosnek. Czy można sobie wyobrazić bardziej warzywne danie, która dzięki
przyprawom smakuje znakomicie i ma głębie smaku? Pamiętajcie, by nie podsmażać warzyw dłużej niż to konieczne. Warzywa z tej potrawy wcale nie muszą być rozmiękłe i bure, żeby być gotowymi do spożycia – polecam krótsze podsmażanie.
Kurczak z warzywami świetnie przechowuje się w lodówce, więc można przygotować dużą porcję na kilka dni. Potrawka jest też doskonałym daniem do pracy, bo łatwo zapakować ją do pudełka razem z
kaszą czy
makaronem i dobrze się odgrzewa.porcje dla 4 do 5 osóbSkładniki2
filety z piersi kurczaka (łącznie o wadze ok. 400 g)1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku2
marchewki1
cukinia100 g
groszku cukrowego1/2 główki dużego
brokułu1 duża
papryka czerwona1 i 1/2 łyżki
oliwy /
oleju rzepakowego1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiej w proszku1/3 łyżeczki
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
tymianku1 puszka
pomidorówWykonanie
filety z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałki
cebulę i
czosnek obrać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę na dużą i głęboką rozgrzaną patelnię wlać
oliwę lub
olej i wrzucić
cebulę z
czosnkiem. Chwilę podsmażać aż do zeszklenia
cebulidorzucić
kurczaka i doprawić
solą,
pieprzem,
papryką czerwoną,
tymiankiem i
ziołami prowansalskimi. Podsmażać przez kilka minut w międzyczasie obrać
marchewkę i pokroić ją w półtalarki. Dorzucić ją do
kurczaka i podsmażać około 6 minutpodczas podsmażania przygotowywać pozostałe warzywa:
cukinię pokroić w półtalarki, strąki
groszku przekroić na pół,
brokuła podzielić na malutkie różyczki a z
papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niewielką kostkę
cukinię dorzucić na patelnie, podsmażyć przez około 2 minuty i dorzucić
pomidory z puszki. Całość przemieszać i znów zostawić do podsmażania na około 4 minuty
brokuł i
groszek wrzucić do garnka z wrzątkiem i blanszować około 2 minuty. Następnie przecedzić i dorzucić na patelnię z
kurczakiem od razu dodając również
paprykęcałość przemieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Warzywa powinny pozostać jędrne, lekko chrupkie,
brokuł i
groszek wciąż zielone – w takiej wersji danie jest bardziej apetycznepodawać na ciepło z
kaszą,
ziemniakami,
makaronem lub
ryżem. Danie smakuje świetnie także bez dodatków i może być samodzielnym posiłkiem
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także