Kurczak z warzywami

nazwa

Wykonanie

Kurczak z warzywami to szybkie i zdrowe danie, pełne wielu warzyw. Można je podać z kaszą, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Idealny obiad dla całej rodziny.
Potrawka z kurczaka z warzywami zawiera brokuł, marchewkę, cukinię, groszek cukrowy, paprykę, pomidora, cebulę i czosnek. Czy można sobie wyobrazić bardziej warzywne danie, która dzięki przyprawom smakuje znakomicie i ma głębie smaku? Pamiętajcie, by nie podsmażać warzyw dłużej niż to konieczne. Warzywa z tej potrawy wcale nie muszą być rozmiękłe i bure, żeby być gotowymi do spożycia – polecam krótsze podsmażanie.
Kurczak z warzywami świetnie przechowuje się w lodówce, więc można przygotować dużą porcję na kilka dni. Potrawka jest też doskonałym daniem do pracy, bo łatwo zapakować ją do pudełka razem z kaszą czy makaronem i dobrze się odgrzewa.
porcje dla 4 do 5 osób
Składniki
2 filety z piersi kurczaka (łącznie o wadze ok. 400 g)
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 cukinia
100 g groszku cukrowego
1/2 główki dużego brokułu
1 duża papryka czerwona
1 i 1/2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki tymianku
1 puszka pomidorów
Wykonanie
filety z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałki
cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę na dużą i głęboką rozgrzaną patelnię wlać oliwę lub olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażać aż do zeszklenia cebuli
dorzucić kurczaka i doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Podsmażać przez kilka minut w międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją w półtalarki. Dorzucić ją do kurczaka i podsmażać około 6 minut
podczas podsmażania przygotowywać pozostałe warzywa: cukinię pokroić w półtalarki, strąki groszku przekroić na pół, brokuła podzielić na malutkie różyczki a z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niewielką kostkę
cukinię dorzucić na patelnie, podsmażyć przez około 2 minuty i dorzucić pomidory z puszki. Całość przemieszać i znów zostawić do podsmażania na około 4 minuty
brokuł i groszek wrzucić do garnka z wrzątkiem i blanszować około 2 minuty. Następnie przecedzić i dorzucić na patelnię z kurczakiem od razu dodając również paprykę
całość przemieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Warzywa powinny pozostać jędrne, lekko chrupkie, brokuł i groszek wciąż zielone – w takiej wersji danie jest bardziej apetyczne
podawać na ciepło z kaszą, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie smakuje świetnie także bez dodatków i może być samodzielnym posiłkiem
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/kurczak-z-warzywami