ßßß
Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste mięso podawane z tradycyjną pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!Co potrzebujesz do przygotowania czterech porcji?ok. 1 kg mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy baranina lub mieszanka kilku rodzajów mięsa1 cebulapapryczka chili (ilość według uznania)2 ząbki czosnkupieprz, sól i słodka papryka w proszku do smakuCebulę i papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z pitą lub pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.Kolejna propozycja by poczuć południowy klimat to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie pomidorowego sosu z papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?Co potrzebujesz? Potrzebne składniki:ok. 500 g mielonej jagnięcinyczerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku2 cebule3 ząbki czosnkusól, pieprz1 jajko2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)2 czerwone papryki3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiegomasło lub oliwa do smażeniamąka pszenna do obtoczenia klopsikówPrzepis:Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oliwie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną bułkę, cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a cebulę w pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Sos Kielecki cygański oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!Aha sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego to 3 , 50 zł brutto/ 200 g więc niewiele.