Wykonanie
Dzisiaj w kierunku Bałkanów. Co jest kwintesencją kuchni bałkańskiej? Aromatyczny sos pełen pysznych warzyw! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego dodatku samodzielnie, warto sięgnąć po dobrej jakości dip ze słoika, na przykład Sos Kielecki cygański. Wyróżnia go smak dojrzałych
pomidorów oraz wyczuwalne cząstki
papryki i
cebuli – takie połączenie idealnie uzupełni wiele dań inspirowanych kuchnią z tej części Europy.Bałkański klasyk, czyli pljeskavica
Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste
mięso podawane z tradycyjną
pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!Co potrzebujesz do przygotowania czterech porcji?ok. 1 kg
mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się
jagnięcina,
wieprzowina,
wołowina czy
baranina lub mieszanka kilku rodzajów
mięsa1
cebulapapryczka chili (ilość według uznania)2 ząbki
czosnkupieprz,
sól i
słodka papryka w proszku do smaku
Cebulę i
papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z
mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z
pitą lub pieczonymi
ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.Kolejna propozycja by poczuć południowy klimat to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie
pomidorowego sosu z
papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do
Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?Co potrzebujesz? Potrzebne składniki:ok. 500 g mielonej
jagnięcinyczerstwa
kajzerka namoczona w wodzie lub
mleku2
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprz1
jajko2 puszki
pomidorów (najlepiej krojonych)2
czerwone papryki3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
masło lub
oliwa do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia klopsikówPrzepis:Zaczynamy od pokrojenia
cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na
maśle lub
oliwie.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
jajko, namoczoną
bułkę,
cebulę, dwa ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól i
pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w
mące i podsmażamy na
oliwie. W tym czasie kroimy
paprykę w paski, a
cebulę w
pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, Sos Kielecki cygański oraz
pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!Aha sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego to 3 , 50 zł brutto/ 200 g więc niewiele.