Wykonanie
Greckie smaki, greckie życieBlog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.czwartek, 24 października 2013PastisioSkładniki:1 kg grubego
makaronu (rurki lub wstążki)1 kg
mięsa mielonego (najlepiej
baranina)2 duże drobno posiekane
cebule2 filiżanki przetartych
pomidorów1/2 filiżanki
oliwy1/2 filiżanki
masła (do
makaronu)10 filiżanek
mleka1 filiżanka
masła8
jajek3 filiżanki tartego
zółtego serasól i
pieprzPrzygotowanie:
Mięso mielone smażymy z
cebulą. Dodajemy
sól,
pieprz, przetarte
pomidory, trochę
wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż odparuje sos.W międzyczasie gotujemy
makaron. Połowę odcedzonego
makaronu układamy w brytfance, posypujemy
startym serem i równomiernie rozkładamy podsmażone
mięso.Na
mięso rozkładamy resztę
makaronu, znów posypujemy
serem i polewamy roztopionym
masłem.Robimy
sos beszamelowy -
masło rozgrzewamy, dodajemy
mąkę i smażymy przez kilka minut. Ciągle mieszając dodajemy podgrzane
masło. Sos musi uzyskać konsystencje gęstej
śmietany. Na koniec dodajemy
starty ser oraz
sól. Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy, ciągle mieszając rozkłócone
jajka.Gotowy sos przekładamy do brytfanki z
mięsem i
makaronem, posypujemy
serem.Pieczemy 30-40 min, do czasu aż
sos beszamelowy nabierze koloru.