ßßß Cookit - przepis na Pastisio

Pastisio

nazwa

Wykonanie

Greckie smaki, greckie życie
Blog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.
Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.
czwartek, 24 października 2013
Pastisio
Składniki:
1 kg grubego makaronu (rurki lub wstążki)
1 kg mięsa mielonego (najlepiej baranina)
2 duże drobno posiekane cebule
2 filiżanki przetartych pomidorów
1/2 filiżanki oliwy
1/2 filiżanki masła (do makaronu)
10 filiżanek mleka
1 filiżanka masła
8 jajek
3 filiżanki tartego zółtego sera
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, przetarte pomidory, trochę wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż odparuje sos.
W międzyczasie gotujemy makaron. Połowę odcedzonego makaronu układamy w brytfance, posypujemy startym serem i równomiernie rozkładamy podsmażone mięso.
Na mięso rozkładamy resztę makaronu, znów posypujemy serem i polewamy roztopionym masłem.
Robimy sos beszamelowy - masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę i smażymy przez kilka minut. Ciągle mieszając dodajemy podgrzane masło. Sos musi uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy starty ser oraz sól. Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy, ciągle mieszając rozkłócone jajka.
Gotowy sos przekładamy do brytfanki z mięsem i makaronem, posypujemy serem.
Pieczemy 30-40 min, do czasu aż sos beszamelowy nabierze koloru.
Źródło:http://greckastrefa.blogspot.com/2013/10/pastisio.html