ßßß Cookit - przepis na Pieczone bułeczki nadziewane pomidorami

Pieczone bułeczki nadziewane pomidorami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna przekąska. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Czas przygotowania: 30 min. + 20 min. na zapiekanie
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 kajzerki
4 pomidory
2 cebule
100 g masła
1 szklanka mleka
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
EWENTUALNIE: 4 jajka
Odkroić wierzch kajzerek na 1/3 wysokości. Środek kajzerek wydrążyć - tak aby została tylko skórka i miejsce na włożenie farszu. Wnętrze wydrążonych kajzerek wysmarować masłem.
Wierzchy kajzerek i wydrążone kawałki kajzerek pokruszyć i zalać mlekiem. Zostawić na 10 min.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać w kostkę.
Na oliwie podsmażyć cebulę aż się zeszkli.
Do cebuli dorzucić pomidory. Przyprawić i podsmażyć.
Dorzucić namoczone wierzchy kajzerek.
Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych kajzerek.
EWENTUALNIE: na środku każdej kajzerki zrobić trochę miejsca i wbić jajko.
Kajzerki wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/01/pieczone-bueczki-nadziewane-pomidorami.html