Wykonanie
Lato już za oknem, a ja znów robię risotto, idealne szybkie danie na ciut chłodniejsze dni. Tym razem z tego co mam w spiżarni i zamrażarce, co odzyskane. Tak na jedną porcję, by nim porządnie zgłodnieję obiad sam się zrobił. To kolejna z ulubionych wersji prostego włoskiego dnia, które dołącza do mojej kolekcji risotto i kaszotto . Błyskawiczne risotto ze
szpinakiem i
krewetkami na cydrze robi się samo. A to samo dobro przecie!

Czasem miewam w życiu takie motywy, tematy, saki i skojarzenia, do których często wracam. Tak jest z
krewetkami -
krewetki -> shrimps -> Bubba Gump Shrimp Company -> Forrest Gump.
Mogę ten film oglądać w nieskończoność! Posłuchajcie dziś ze mną głównego motywu Alana Silvestri z filmu Forrest Gump ...Od lat przyświeca mi myśl o niewyrzucaniu, niemarnowaniu i odzyskiwaniu jedzenia. Dziś znajdziecie je często pod hasłem "no waste" albo "
zero waste ". I choć sama często używam amerykanizmów i anglicyzmów, gdy 9 lat temu zaczęłam pisać przepisy z użyciem składników uratowanych przed wyrzuceniem i zmarnowaniem, zamiast terminów anglojęzycznych, znalazłam własne słowo - ODZYSKANE - to słowo zdecydowanie mi bliższe, niosące pozytywną energię. Odzyskuję, zamiast wyrzucać - gdy suszę resztki
chleba i
bułki, sprzątam spiżarnię na wiosnę, przekopuję się w szufladach zamrażarki przed nowym sezonem
owocowym, z pozostałego
ryżu robię arancini i gdy zbieram w zamrażarce obierki z warzyw i skorupy
krewetek, które
potem użyję w
bulionie, rosole i do
kostki rosołowej . A jak Wy zamiast wyrzucać, odzyskujecie i zagospodarowujecie jedzenie?Pudełko kostek
bulionu rybnego (z
rybich głów, kręgosłupów i pancerzy
krewetek) oraz paczka surowych
krewetek w zamrażarce, to moje "must have". Lubię
krewetki duszone w
maśle z
czosnkiem,
chilli i
cytryną, lubię w zupach, tartach, sosach do
makaronu (TU więcej przepisów z
krewetkami i
owocami morza). A gdy chce mi się obiadu na szybko, nad którym nie mam czasu długo myśleć, robię błyskawiczne zielone risotto z
krewetkami . I jak to ostatnio często mi się zdarza - na cydrze, zamiast
białego wina, z ostatnimi kostkami zamrożonego
szpinaku, zamiast kupowania
szpinaku na targu. Odzyskane smakuje wspaniale!

Zielone risotto z
krewetkami w cydrze składa się zaledwie z kilku składników. Tym razem nawet nie musiałam wychodzić na targ, czy do sklepu, wszystko mam w zamrażarce i spiżarni. Jak zawsze podstawą risotto jest dobry
ryż arborio i domowy
bulion warzywny (lub
bulion rybny). A to tego
krewetki i ostatnie kostki zamrożonych
szpinakowych liści, które znalazłam na dnie szuflady przy sprzątaniu zamrażarki.Jędrny
ryż, delikatne
krewetki, nuta cydry i
tymianku plus 20 minut i szklaneczka dobrego cydru to moja recepta na zachmurzony letni dzień.100g oryginalnego
parmezanu50g zamrożonego
szpinaku w liściach (może być też świeży
młody szpinak)150g
szalotek50g
masła380
ryżu arborio (specjalny
ryż do risotto)150g najlepszego wytrawnego cydru570g doorego
bulionu rybnego (klik po przepis)(albo
wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)1 łyżeczka
solispora szczypta świeżo mielonego
białego pieprzu50g
masłaświeży
tymianekParmezan zetrzyj na tarce i odłóż. Posiekaj drobniutko
szpinak.
Krewetki obierz, pozostawiając tylko ogonek, usuń przewody pokarmowe (pancerze
krewetek przełóż do woreczka strunowego i zamroź, przydadzą się na
bulion rybny).
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na
oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj
ryż i jeszcze chwilę przesmażaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj posiekany
szpinak, cydr, zwiększ płomień i duś, aż cydr odparuje. Wlewaj
bulion partiami (kolejną dodawaj, gdy poprzednia porcja się wchłonie), dodaj
sól i świeżo mielony
pieprz. Gdy
ryż wchłonie cały
bulion, dodaj obrane
krewetki i gotuj ok 2-3 minut, następnie dodaj starty
parmezan,
szpinak i
masło. Gotuj mieszając ostatnie 2 minuty i gdy tylko
krewetki staną się różowe, od razu podawaj posypane listkami
tymianku. Najlepiej ze szklanką dobrego cydru!wersja na ThermomixDo naczynia miksującego włóż
parmezan i zamrożone kostki
szpinaku w liściach, posiekaj -> 5-6s / obr 5, przełóż do innego naczynia.Do naczynia miksującego włóż
szalotkę, posiekaj -> 5s / obr 4,5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.Dodaj
masło, duś -> 4min / 120°C / obr 2Dodaj
ryż, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 1Dodaj cydr, duś bez założonej miarki -> 2 min /100°C / WSTECZNE obr 1Dodaj
bulion,
bulion,
sól,
pieprz, postaw koszyczek na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 11 min /100°C / WSTECZNE obr 1Do naczynia miksującego dodaj
krewetki, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 0,5Dodaj
masło,
parmezan ze
szpinakiem, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie -> 1 min / WSTECZNE obr 1Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu posypane listkami
tymianku.------wpis inspirowany ideą niemarnowania, która jest mi bliska tak jak konceptowi Water&Wine