Wykonanie
Kocham sezon
szparagowy za jego ulotność, za to, że tak długo jest wyczekiwany i za nieustające inspiracje, które dają te szczupłe przystojne łodyżki. W tym roku zachwycam się głównie
zielonymi szparagami w risotto, które jest naszym lekarstwem na " Mamuś, coś pysznego, ale szybko bo głodni jesteśmy" . Wystarczy pęczek
szparagów i kilka skarbów ze spiżarni, by po 20-25 minutach zasiąść rodzinnie przy
stole i zachwycać się
szparagowym risotto na cydrze z
lubczykiem . Zróbcie je,
póki są
szparagi!

Słyszycie tę burzę za oknem? i krople deszczu łomoczące w rynny, szyby i deski tarasu?
Piję cudowne Siccero, nowy autorski cydr od chłopaków z Cydr Ignaców, słucham burzy i zajadam się risotto ze
szparagami. Posłuchajcie kapiącego jak deszcz "Waltz od the Asparagus People"Robin
Meloy Goldsby ...Już spokojnie, choć skręcona noga boli, doskonały Siccero, cydr ze starych odmian
jabłek i nutą cydru
lodowego koi smęty . Miał być wypoczynek i tańce w Świnoujściu, będzie kanapa, książki i ostatnie odcinki drugiej
serii "13 Reasons Why". I nawet się nie napracowałam przy tym risotto. Od niedawna (nawet raz w tygodniu) tę pyszną potrawę robię osobistym
maużem, a
sorbety i
czekoladowe lody z nutą
pomarańczy ukochaną córką. Dobrze mi, całkiem dobrze, bo ta szklanka szczęścia zawsze do połowy pełna... aut bibat, aut abeat.

Przyznam się do czegoś, ot tak, bez bicia nawet. Kocham risotto, ale bardzo bardzo nie lubiłam go robić. Za jędrne, za miękkie, za kleiste, ech porażek kilka było, aż w końcu uznaliśmy, że "tylko na wychodnym" w dobrej restauracji będziemy jadać. Ale oto kilka lat temu, gdy odkryłam, jak cudownie prosto robi się risotto w Thermomix, to proste włoskie danie
rodem z Italii gości u nas coraz częściej. I gdy mój osobisty
mauż przekonał się, że nawet on potrafi dzięki Tm zrobić to proste, acz wykwintne danie, coraz częściej gości ono na
stole, nie tylko w weekendy. I tylko zapasy arborio musze co chwila uzupełniać!Wystarczą w spiżarni trzy podstawowe składniki:
ryż arborio,
parmezan i domowa kostka warzywna, by z niemal wszystkiego móc wyczarować risotto. Mając te trzy skarby (
parmezan w kawałkach w zamrażarce, słoiczek z
kostką rosołową - domowym koncentratem
bulionu w lodówce, i
ryż arborio w szklany słoju w spiżarni), by móc zrobić najprostszą wersję risotto -
parmezanową. A wszystkie, to już naprawdę kwestia wyobraźni -
młoda fasolka lub
zielony groszek i kwiaty koniczyny? bardzo proszę.
Dynia i
młode orzechy włoskie? wiosenna
botwinka, albo
krewetki i
lubczyk, a może
homar i
szafran albo świeże jesienne grzyby? Jak już złapiesz bakcyla robienia tego wspaniałego dania, tylko wyobraźnia może ograniczać.Największą entuzjastką risotto ze
szparagami jest w naszym domu moja córka. Gdy tylko przejeżdżamy przez targ, albo wchodzimy głodne do domu zawsze pyta - Mamuś, a może pęczek
szparagów i risotto? Lubię risotto z
zielonymi szparagami i
lubczykiem za jego sezonowość, za oszałamiającą zmysły dawkę umami i za łatwość jego przyrządzenia. Bo gdy są podstawowe 3-4 składniki w kuchni, to nic mnie nie powstrzyma, by czwarty raz w miesiącu ZNÓW zrobić risotto. Ze
szparagami!

Kremowe, z jędrnym, ustępującym pod naciśnięciem zęba
ryżem, cudownym aromatem
lubczyku i chrupiącymi, soczyście
zielonymi szparagami. Moim
trickiem na piękny wygląd tego dania jest gotowanie
szparagów na parze, a nie w
ryżu i dodanie ich do potrawy niemal w ostatniej chwili.100g oryginalnego
parmezanulistki z dużej gałązki świeżego
lubczyku (lub 1/4 doniczki
lubczyku ze sklepu)300g
zielonych szparagów150g
szalotek50g
oliwy extra virgin380
ryżu arborio (specjalny
ryż di risotto)150g najlepszego wytrawnego cydru570g dobrego
bulionu warzywnego (lub
wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)1 łyżeczka
solispora szczypta świeżo mielonego
białego pieprzu50g
masłaParmezan zetrzyj na tarce i odłóż. Posiekaj drobniutko
lubczyk (odłóż 1-2 listki do dekoracji).Odetnij końcówki
szparagów, łodygi pokrój w ok 1,5 cm kawałki, a główki pozostaw w całości.
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na
oliwie przez 2-3 minuty. Dodaj
ryż i jeszcze chwilę przesmażaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cydr, zwiększ płomień i duś, aż cydr odparuje. Wlewaj
bulion partiami (kolejną dodawaj, gdy poprzednia porcja się wchłonie), dodaj
sól i świeżo mielony
pieprz. W tym czasie w osobnym garnuszku ugotuj na parze
szparagi (lub blanszuj przez 203 minuty). Gdy
ryż wchłonie cały
bulion, dodaj ugotowane na parze
szparagi, starty
parmezan, posiekany
lubczyk i
masło. Wymieszaj do połączenia składników i od razu podawaj. Najlepiej ze szklanka dobrego cydru!wersja na ThermomixDo naczynia miksującego włóż
parmezan i listki
lubczyku, posiekaj -> 5-6s / obr 5, przełóż do innego naczynia. Pokrojone
szparagi włóż do przystawki Varoma i przykryj.Do naczynia miksującego włóż
szalotkę, posiekaj -> 5s / obr 4,5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.Dodaj
oliwę, na pokrywie ustaw przystawkę Varoma ze
szparagami, duś -> 4min / 120°C / obr 2Odstaw Varomę, dodaj
ryż, postaw Varomę na pokrywie, duś -> 2min / 100°C / WSTECZNE obr 1Odstaw Varomę, dodaj cydr, postaw Varomę na pokrywie, duś -> 2 min /100°C / WSTECZNE obr 1Odstaw Varomę, dodaj
bulion,
sól,
pieprz, postaw Varomę na pokrywie naczynia miksującego, gotuj 11 min /100°C / WSTECZNE obr 1Odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj
masło,
parmezan z
lubczykiem, ugotowane na parze
szparagi z przystawki Varoma, mieszaj przy pomocy kopystyki przez otwór w pokrywie 1 min / WSTECZNE obr 1Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.