Wykonanie
Kiedy był sezon buraczany, robiłam wersję z
buraków. Ponieważ bardzo mi posmakowała, postanowiłam teraz przygotować wersję z
botwinką. Wyszło tak, jak sobie wyobraziłam. Zrobiłam bardzo dużą porcję, ale nie było problemu ze zjedzeniem.
Składniki:250 g
ryżu arborio150 ml białego
wytrawnego wina750 - 900 ml
bulionupęczek
botwniki1
szalotkaparmezanmasłooliwasól,
pieprz do smakuWykonanie:
Botwinkę myjemy. Łodygi kroimy na 2 cm kawałki. Część liści zostawiamy i kroimy.W garnku rozgrzewamy
oliwę z łyżką
masła i podsmażamy posiekaną
szalotkę z odrobiną
soli. Dodajemy
ryż i podsmażamy, aż zacznie się szklić. Dolewamy
wino i gotujemy mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Dodajemy po chochli gorącego
bulionu. Mieszamy dość często. Pamiętamy od tym, aby następną dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednia już się wchłonie. Mniej więcej po 10 minutach dodajemy posiekane łodygi
botwinki. Nadal dodajemy
bulion partiami. Z ostatnią chochlą dodajemy pokrojone liści
botwinki. Dodajemy
masło i starty
parmezan. Mieszamy i podajemy na ciepło posypane
parmezanem.