Wykonanie
Jesień przynosi do kuchni typowe dla siebie potrawy i smaki.Jednym z nich jest
dynia.
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw jesiennych, często o tej
porze roku gości w mojej kuchni.Dziś chciałabym Wam zaproponować pierwszy w tym sezonie przepis na orzotto z
dynią i
porem.Orzotto to włoska potrawa, którą przygotowuje się tak samo jak risotto ale głównym składnikiem jest
kasza pęczak zamiast
ryżu.Jest to proste, a także szybkie w przygotowaniu danie. Nie podlega także wątpliwości, że ma niepowtarzalny smak.Zapraszam ;-)
Składniki dla 4 osób:360 g
kaszy pęczak1 l
bulionu1
szalotka2
pory (około 120 g)350 g dyni(netto 250g)2 łyżki
oliwy z oliwek100 ml białego
wytrawnego wina20 g
masła40 g świeżego
parmezanusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Robimy
wywar z
bulion, przez cały czas przygotowania orzotto trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu.Obiramy
szalotkę i kroimy na drobno.
Dynię oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5cm kostkę(w czasie gotowania kostka dyni zmniejszy się).Oczyszczamy
por, zdejmujemy warstwę wierzchnią, odkrawamy końcówki, osuszamy i kroimy w pierścienie.Wlewamy do dużego rondla dwie łyżki
oliwy z oliwek.Wrzucamy
szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż
szalotka będzie szklista.
Wrzucamy
por i
dynię, smażymy na średnim ogniu minutę.
Wsypujemy
kaszę pęczak
i dokładnie mieszamy.
Smażymy przez kilka chwil, aż zacznie się przypiekać, wlewamy
wino i smażymy przez około 2 minuty aż cały płyn wyparuje.Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
kaszę.
Gotujemy na małym ogniu dodając od czasu do czasu
bulion.Postępujemy tak samo jak z przygotowaniem risotta.Gdy
kasza wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchłonęło ?No to jeszcze jedną. I tak do dopóki
kasza nie stanie się miękka.A gdy już jest miękka dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinna całej wchłonąć.Pamiętajmy, że
kasza to nie
ryż i nigdy nie będzie miękka. Zawsze będzie al dente.Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
kaszę na małym ogniu.Potrwa to od 40 nawet do 45 minut.Kiedy
kasza będzie ugotowana, ale wciąż al dente, zaś konsystencja orzotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Zdejmujemy orzotto z ognia, dodajemy
masło i świeżo starty
parmezan.Mieszamy i podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)