Wykonanie
Zakochałam się w risotto kilka lat temu, jednak do samodzielnego jego robienia oj wiele wiele lat się zbierałam. Raz czy dwa w roku i tyle. Ale tego lata, gdy lipiec nie może się zdecydować, czy jeszcze jest lipcem, czy już końcem października, sierpień jednego dnia zmienia się w maj i tylko dni coraz krótsze, tego lata co chwila robię risotto. Z
krewetkami,
cukinią albo
pomidorowe. Risotto z żółtą
cukinią na cydrze jest obłędnie pyszne i super proste, zróbcie. Koniecznie!

Pokołyszecie się ze mną troszkę? Posłuchajcie szeleszczącej gitary i głosu Julii Stone . "This
Love", smacznego...Risotto gotowane od podstaw to teoretycznie "masa zachodu", no bo oczywiście odpowiedni
ryż arborio, ale i pozostałe składniki najlepsze z najlepszych musza być, ale przede wszystkim najpierw dobry
bulion. No i z tym
bulionem bywa kłopot. Ale jeśli zawczasu (teraz latem!) zrobicie sobie "na zaś" zapas domowej
kostki rosołowej warzywnej lub
mięsnej, to zrobienie risotto to ledwie mgnienie i można się zań zabrać w każdej chwili.
Potem wystarczy wybrać się na lokalny targ, albo do Majlertów po
młode świeże
cukinie albo malutkie
dyńki, obłędnie pachnące pęczki
natki i w kilka chwil risotto gotowe. Przyznam bez bicia, że ja robię je w Thermomixie, jest wówczas bajecznie proste i szybkie.

Jakie najbardziej lubicie risotto - warzywne? z
owocami morza? tylko z parmezanem? Risotto z
cukinii, a już szczególnie z malutkiej żółtej
cukinii gotowanie na
bulionie i z dobrym cydrem, pachnące
tymiankiem to mój ukochany "comfort food". W takie wieczory, gdy chce sie cos ciepłego, ale absolutnie nie ma czasu na wymyślne dania, czy stanie w kuchni.
ryż, cydr, trochę warzyw i dobry
parmezan. A no właśnie bo
bulion warzywny (
kostka rosołowa warzywna) to zawsze jest u mnie w lodówce, zaś najlepszy
parmezan mam zamrożony ww kawałkach w woreczku strunowym.
Potem tylko druga butelka cydru do posiłku, nogi wyciągnięte na tarasowej ławeczce i psica, która tuli się do ręki. Kocham takie wieczory!

Risotto z żółta
cukinią na cydrze jest
słoneczne jak lato, jak szczyt sezonu warzywnego, jak słońce, którym najadam się w każdej chwili. Pachnie
tymiankiem, jest niesamowicie kremowe i tak proste. Zróbcie je koniecznie!proporcje dla 2 osób1/3 pęczka
natki60g
sera parmezan300g
młodej żółtej
cukinii2
szalotki1 ząbek
czosnku25g
oliwy150g
ryżu arborio (do risotto)80g wytrawnego cydru np. Cydr Ignaców300g gorącego
bulionu warzywnego(czyli 300g/ml wrzątku + płaska łyżeczka domowej
warzywnej kostki rosołowej)1/2 łyżeczki
solibiały pieprzlistki z 1/3 pęczka
tymiankuPosiekaj
natkę, zetrzyj na tarce
parmezan. Osobno zetrzyj na grubych oczkach umyte
cukinie (razem ze skórką) i odstaw w misce na bok. Posiekaj
szalotki i
czosnek.Na
oliwie zeszklij
szalotki i
czosnek, po chwili dodaj
ryż i chwilę przesmażaj, aż
ryż stanie się szklisty. Wlej cydr i wymieszaj, gotuj na maleńkim ogniu ok 2 minut.
Potem dodaj gorący
bulion, odciśniętą z nadmiaru soku
cukinię,
sól i świeżo mielony
biały pieprz. Duś na maleńkim ogniu ok 12 minut często mieszając, by risotto się nie przypaliło. Pod koniec dodaj starty
parmezan,
masło natkę i listki
tymianku. Wymieszaj razem i podawaj od razu.Wersja na ThermomixNa pokrywie naczynia miksującego ustaw dzbanek i odmierz
bulion lub wrzątek i
kostkę rosołową.Do suchego naczynia miksującego dodaj
parmezan i
natkę. Rozdrobnij -> 10s /obr 10. Przełóż do innego naczynia.Do naczynia miksującego dodaj
cukinię. Rozdrobnij -> 8s / obr 5. Przełóż do miseczki.Do naczynia miksującego dodaj
szalotki,
czosnek,
oliwę. Rozdrobnij ->5s / obr 5.Duś 2 min -> 120stC / obr 1Dodaj
ryż. Gotuj -> 1 min / 100stC / obr WSTECZNE 1Dodaj cydr, zdejmij miarkę. Gotuj 2 min / 100stC obr WSTECZNE 1Dodaj gorący
bulion,
cukinię,
sól i świeżo mielony
biały pieprz. Na pokrywę nałóż koszyczek. Gotuj -> 12 min / 100stC / obr WSTECZNE 1Dodaj
masło,
parmezan z
natką, listki
tymianku. Mieszaj -> 30sec / obr WSTECZNE 2