ßßß Cookit - przepis na Risotto dyniowe z orzechami i ziołami

Risotto dyniowe z orzechami i ziołami

nazwa

Wykonanie

Cudownie kremowe, w pięknym, słonecznym kolorze, pachnące świeżymi ziołami risotto dyniowe urzekło mnie od razu. Tak niewiele trzeba, tak wspaniale komponuje się z młodymi, jeszcze wilgotnymi orzechami włoskimi, które teraz właśnie są najpyszniejsze.
proporcje dla 1 osoby
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 liście świeżej szałwii
100g ryżu arborio
50ml białego wina
200-250ml gorącego bulionu (u mnie z domowej kostki rosołowej)
kilka gałązek świeżego tymianku
100g upieczonej dyni hokkaido lub muskat*
20g świeżo startego parmezanu
1-2 młode włoskie orzechy
Posiekane drobno szalotkę i czosnek zeszklij na łyżce masła, dodaj liście szałwii i chwilę smaż, ale tak, by cebula pozostała jasna. Dodaj ryż i chwilę razem przesmażaj, wlej wino i 100ml gorącego bulionu. Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i duś na maleńkim ogniu ok 10 minut, aż ryż wchłonie cały bulion. W międzyczasie podgrzej dynię i rozłup orzechy, zdejmij z miąższu jasną skórkę.
Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj kolejne 100 ml gorącego bulionu i gotuj mieszając, aż ryż znów wchłonie bulion. Spróbuj kilku ziaren, jeśli wciąż będą twarde, dodaj ostatnie 50 ml bulionu, wmieszaj gorącą upieczoną dyni, listki tymianku i mieszaj, aż ryż będzie miał idealną konsystencję - będzie lekko stawiał opór zębom. W ostatniej chwili wymieszaj drugą łyżkę masła i starty parmezan. Podawaj od razu, najlepiej z kieliszkiem białego wina. U mnie dziś ostatnia butelka vinho verde z minionego lata.
* dynię hokkaido umyj, odetnij spód i ogonek, przekrój na pół, wydrąż nasiona (możesz je ususzyć do łuskania) i pokrój na ósemki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do całkowitej miękkości (ok 40 minut) w temperaturze 180°C. Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką, po upieczeniu dyni muskat, wyjmij miąższ ze skórki łyżką lub obierz ze skórki przed pieczeniem. Wystudzoną dynię zmiksuj na gładkie pure, jeśli chcesz pieczoną dynię zachować na później, zamroź ją w woreczkach strunowych w niewielkich porcjach.
___________________________________
przepis inspirowany kuchnią Water&Wine
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/09/risotto-dyniowe-z-orzechami-i-ziolami.html