Wykonanie
Cudownie kremowe, w pięknym,
słonecznym kolorze, pachnące świeżymi
ziołami risotto
dyniowe urzekło mnie od razu. Tak niewiele trzeba, tak wspaniale komponuje się z młodymi, jeszcze wilgotnymi
orzechami włoskimi, które teraz właśnie są najpyszniejsze.proporcje dla 1 osoby2
szalotki2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła3 liście świeżej
szałwii100g
ryżu arborio50ml
białego wina200-250ml gorącego
bulionu (u mnie z domowej
kostki rosołowej)kilka gałązek świeżego
tymianku100g upieczonej dyni hokkaido lub muskat*20g świeżo startego
parmezanu1-2
młode włoskie orzechyPosiekane drobno
szalotkę i
czosnek zeszklij na łyżce
masła, dodaj liście
szałwii i chwilę smaż, ale tak, by
cebula pozostała jasna. Dodaj
ryż i chwilę razem przesmażaj, wlej
wino i 100ml gorącego
bulionu. Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką i duś na maleńkim ogniu ok 10 minut, aż
ryż wchłonie cały
bulion. W międzyczasie podgrzej
dynię i rozłup
orzechy, zdejmij z miąższu jasną skórkę.Gdy
ryż wchłonie płyn, dodaj kolejne 100 ml gorącego
bulionu i gotuj mieszając, aż
ryż znów wchłonie
bulion. Spróbuj kilku ziaren, jeśli wciąż będą twarde, dodaj ostatnie 50 ml
bulionu, wmieszaj gorącą upieczoną dyni, listki
tymianku i mieszaj, aż
ryż będzie miał idealną konsystencję - będzie lekko stawiał
opór zębom. W ostatniej chwili wymieszaj drugą łyżkę
masła i starty
parmezan. Podawaj od razu, najlepiej z kieliszkiem
białego wina. U mnie dziś ostatnia butelka vinho verde z minionego lata.*
dynię hokkaido umyj, odetnij spód i ogonek, przekrój na pół, wydrąż nasiona (możesz je ususzyć do łuskania) i pokrój na ósemki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do całkowitej miękkości (ok 40 minut) w temperaturze 180°C.
Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką, po upieczeniu dyni muskat, wyjmij miąższ ze skórki łyżką lub obierz ze skórki przed pieczeniem. Wystudzoną
dynię zmiksuj na gładkie
pure, jeśli chcesz pieczoną
dynię zachować na później, zamroź ją w woreczkach strunowych w niewielkich porcjach.___________________________________przepis inspirowany kuchnią Water&Wine
