Wykonanie


Przepis poniższy bierze udział w kolejnej fazie wyborów Kulinarnego Bloga Roku - głosujcie na mnie bardzo proszę :)Tutaj głosuj na mój przepis!Składniki dla 2 osób:
bulion -
młoda włoszczyzna + 4 łyżki
sosu rybnegoryż arborio - 120 gmieszanka
owoców morza - 250 g - ja kupiłam w Biedronce za ok. 7 zł :)
szalotkakieliszek
wina białego4 łyżki
masła czosnkowego3 łyżki startego
parmezanulimonkasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZ podanych składników ugotować
bulion - warzywa posiekać, dodać
sosu rybnego, gotować ok. 15 minut, odcedzić i pozostawić na gazie (będziemy dolewać gorący do risotto).Na łyżce
masła usmażyć drobno posiekaną
szalotkę, wrzucić
ryż, smażyć aż
ryż stanie się przezroczysty. Dolać
wino, gotować do wyparowania
alkoholu, następnie gotować mieszając dosyć często i wlewając po łyżce wazowej
bulion, przez ok. 12-14 minut.Dodać rozmrożoną i osuszoną na ręczniku papierowym mieszankę
owoców morza, wcisnąć sok z połowy
limonki i gotować przez kolejne 5-6 minut, pamiętając oczywiście o wlewaniu, w miarę wygotowywania się,
bulionu.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany.Zestawić garnek z ognia, wrzucić resztę
masła i
parmezan, posolić, popieprzyć, dodać startą
gałkę muszkatołową, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.Nałożyć na talerze i udekorować startą skórką z
limonki.Smacznego!