Wykonanie
Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z
dynią i
grzybami.Gorąco polecam ...
SKŁADNIKI600g obranej dyni bez pestek
300g
ryżu arborio350g
grzybów leśnych(u mnie mrożone, mogą być też suszone)750ml
bulionu warzywnego150ml
białego wina wytrawnego2
szalotki2 ząbki
czosnku4 łyżki
masła2 gałązki
rozmarynusól,
pieprztarty
parmezan lub inny twardy
serPRZYGOTOWANIENa patelni roztapiamy 3 łyżki
masła.Szklimy na nim posiekane
szalotki i ząbki
czosnku.
Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy
grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy
ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka
ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy
wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek
rozmarynu.
Gdy
wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!)
bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż
ryż wchłonie
bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje
bulionu- za każdym razem wlewamy następną dopiero, gdy
ryż "wypije" porcję
bulionu. Kiedy
ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto
solą i
pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę
masła i mieszamy.
- Rozkładamy na talerze i posypujemy
parmezanem.Smacznego :)