Wykonanie
Risotto z
kalafiorem chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Kiedy przeczytałam wpis u Agaty wiedziałam, że od myślenia do zrobienia już coraz bliżej:-). I w końcu udało się doprowadzić do realizacji, a dowodem na to jest dzisiejszy wpis;-) Polecam!
Składniki:25 dkg
ryżu Arborio,1 mały
kalafior,2
szalotki,2 ząbki
czosnku,100 ml
wina białego wytrawnego,1 litr
bulionu warzywnego,
oliwa,
masło,
parmezan w kawałku,
szczypiorek,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Na 2 łyżkach
oliwy i 1 łyżce
masła podsmażyć
cebule i
czosnek do zeszklenia, posolić, dodać rozdrobniony lub starty
kalafior. Smażyć przez około 10 minut. Wsypać
ryż, chwilę smażyć, aż będzie szklisty.Wlać
wino, odparować. Porcjami dolewać
bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę
sera, doprawić
solą i
pieprzem. Posypać
startym serem,
szczypiorkiem i świeżo zmielonym
pieprzem na wierzchu.