ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

nazwa

Wykonanie

Kobiety w ciąży ponoć mają dziwne zachcianki. Ogórki kiszone, śledziki, lody w środku nocy. Choć w ciąży nie jestem to też mam zachcianki, ale trochę inne. "Jaram się" truskawkami, czy kolbami kukurydzy w środku zimy, a świeżutkie jagodzianki na Walentynki to najlepszy prezent! Przynajmniej dla mnie :)
I tak, planując na co będę miała ochotę w tzw. "sezonie braków" latem zaczynam kolekcjonować pojemnik truskawek, jagód, malin i borówek. Później dochodzą kurki kupowane na trasie z Bełchatowa do Gdańska i dosłownie kilogramy posiekanego koperku i pietruszki z ogródka mojej babci.
Co roku powtarza się ten sam scenariusz. Do września zamrażalnik choć niemały, pęka w szwach i palca nie da się tam upchnąć. Mniej więcej w okolicy listopada- grudnia Sebastian zaczyna przebąkiwać o chęci zjedzenia truskawek z makaronem, lub jagodzianek, a mnie nachodzi ochota na kurki. Zawsze wtedy kiwam palce i mówię stanowczo "NIE! To jeszcze nie jest TEN czas, kiedy się doceni wytęskniony smak." I tak powtarzam jak mantrę "NIE" i "NIE" w kalendarzu odrywam pierwszą kartę lutego i marca, a zamrażalnik jak był upchany, tak jest nadal.
Przychodzi kwiecień- maj, a wraz z nimi nowalijki i wtedy jak szalona nie wiem w co ręce włożyć. Wypakowuję wszystko, co mam w zamrażalniku i na siłę "doceniam i jaram" się wszystkim tym, co magazynowałam prawie rok ;)
I tak wypakowałam porcję kurek i zrobiłam obiad- pyszny obiad!
Składniki:
70g kurek
150g ryżu Arborio
200ml białego wina półwytrawnego
ok.300ml bulionu warzywnego
cebula szalotka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz i świeży tymianek
parmezan
oliwa do smażenia
Szalotkę siekamy w kostkę, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do miękkości. Dodajemy czosnek oraz pokrojone na drobniejsze kawałki kurki. Całość smażymy ok. 5-10 minut ciągle mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Następnie wsypujemy ryż, zalewamy 1/3 bulionu, zmniejszamy ogień i powoli mieszamy aż ryż wchłonie bulion. Dolewamy stopniowo pozostały bulion, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Na koniec dolewamy powoli wino, czekamy do wchłonięcia całości płynów przez ryż i doprawiamy risotto do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz niewielką ilością parmezanu.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/06/kobiety-w-ciazy-ponoc-maja-dziwne.html