ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczoną dynią

Risotto z pieczoną dynią

nazwa

Wykonanie

Popełniłam w moim życiu pierwsze risotto. Zainspirowała mnie Bea swoim Festiwalem Dyni i jej wersja z pieczoną dynią wyszła genialnie. Użyłam tradycyjnie oscypka zamiast parmezanu, szałwia podkręciła smak (jakże wspaniały duet stanowi szałwia z dynią).
Składniki:
25 dkg ryżu Arborio,
1 mała dynia Hokaido ( koło 1 kg),
3 szalotki,
2 ząbki czosnku,
100 ml wina białego wytrawnego,
1 litr bulionu warzywnego,
oliwa,
masło,
kilkanaście listków szałwii świeżej,
oscypek starty,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsma żyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać kilka listków szałwii. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Dodać dynię obraną i pokrojoną na kawałki. Wsypać trochę oscypka, doprawić solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć szałwię. Polać gotowe risotto i posypać startym oscypkiem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/risotto-z-pieczona-dynia.html