Wykonanie
Popełniłam w moim życiu pierwsze risotto. Zainspirowała mnie Bea swoim Festiwalem Dyni i jej wersja z pieczoną
dynią wyszła genialnie. Użyłam tradycyjnie
oscypka zamiast
parmezanu,
szałwia podkręciła smak (jakże wspaniały duet stanowi
szałwia z
dynią).Składniki:
25 dkg
ryżu Arborio,1 mała
dynia Hokaido ( koło 1 kg),3
szalotki,2 ząbki
czosnku,100 ml
wina białego wytrawnego,1 litr
bulionu warzywnego,
oliwa,
masło,kilkanaście listków
szałwii świeżej,
oscypek starty,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić
oliwą, oprószyć
solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
Na 2 łyżkach
oliwy i 1 łyżce
masła podsma żyć
cebule i
czosnek do zeszklenia, posolić, dodać kilka listków
szałwii. Wsypać
ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać
wino, odparować. Porcjami dolewać
bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Dodać
dynię obraną i pokrojoną na kawałki. Wsypać trochę
oscypka, doprawić
solą i
pieprzem. Na
maśle podsmażyć
szałwię. Polać gotowe risotto i posypać startym
oscypkiem.