Wykonanie
Dzień dobry!Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy
kasztany. To ten czas, kiedy na straganach królują dojrzewające przez całe lato
jabłka,
gruszki. To właśnie teraz kupimy najsłodsze
śliwki i soczyste
pomidory. Pośród wymienionych składników jednak króluje jeszcze jeden produkt -
dynia. Nie tylko swoim rozmiarem (w końcu
dynie bywają ogromne), ale też swoim smakiem. Mimo, że na targach widzimy niewiele odmian, jest
dynia zwana "zwykłą", okrągłe Hokkaido i Butternut o gruszkowatym kształcie, to odmian jest o wiele wiele więcej (zajrzyjcie chociażby na fanpage JEdynie, gdzie się zaopatruję w
dynie różnego rodzaju) i każda ma inny smak i dedykowana jest innym daniom.
Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę
dyniowo-warzywną .Składniki:1
dynia piżmowa butternut (ok. 1,5 kg)3 ząbki
czosnkupęczek
szałwiioliwa z oliwekok. 500 ml
bulionu warzywnegosłodka
czerwona paprykaimbirsól,
pieprzWykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Polewamy
oliwą, dodajemy porwane listki
szałwii i obrane ząbki
czosnku. Pieczemy w 180 st. około godzinę, aż
dynia będzie miękka. Studzimy.Następnie ostudzoną
dynię blendujemy na gładki mus, dodajemy
bulion, tak aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję, przyprawiamy i zagotowujemy zupę. Podajemy z paluszkami grissini lub ulubionym dodatkiem.
Smacznego!