ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną .Składniki:1 dynia piżmowa butternut (ok. 1,5 kg)3 ząbki czosnkupęczek szałwiioliwa z oliwekok. 500 ml bulionu warzywnegosłodka czerwona paprykaimbirsól, pieprzWykonanie:Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Polewamy oliwą, dodajemy porwane listki szałwii i obrane ząbki czosnku. Pieczemy w 180 st. około godzinę, aż dynia będzie miękka. Studzimy.Następnie ostudzoną dynię blendujemy na gładki mus, dodajemy bulion, tak aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję, przyprawiamy i zagotowujemy zupę. Podajemy z paluszkami grissini lub ulubionym dodatkiem.
Smacznego!