Przyszła pora na nieco konkretniejsze dania, tak więc dobre pożywne risotto będzie w sam raz. Przygotowanie tej potrawy zajmuje nieco czasu, ale efekt jest tego wart :)Składniki:pół litra bulionu warzywnegołyżeczka masłaoliwadrobno posiekana szalotkarozgnieciony ząbek czosnkuszklanka ryżu arborio (200 g)25 dkg pieczarekpół szklanki mrożonego groszku (75g)łyżeczka świeżego tymiankupieprzpół szklanki startego parmezanuZagotować bulion. Trzymać w cieple. W trakcie gotowania na dużej patelni z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Usmażyć na tym szalotkę z czosnkiem. Dodać ryż i grzyby, obsmażyć. Wlewać bulion partiami po pół szklanki, aż kolejne porcje zostaną wchłonięte przez ryż. Gotować w ten sposób około 30-45 minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać groszek i tymianek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem, ewentualnie ozdabiając gałązkami tymianku.