Wykonanie
Chciałam przygotować szybkie danie, które będzie smakowało zarówno piwnym smakoszom, jak i osobom nie będącym fanami tego trunku :) I myślę, że się udało!Składniki (na 1 porcję):ok 100-150g
makaronu spaghetti1 szklanka obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni piżmowej1
szalotka1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłastarty twardy
ser (np
parmezan lub
grana padano)„chlust”
piwa z pestek dyni
pestki dynisuszony
rozmarynpieprzsólugotuj
makaron w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniupokrój
szalotkę w drobną kostkęprzełóż ją wraz z
masłem i
dynią na patelnię i postaw na małym ogniudopraw szczyptą
rozmarynu,
pieprzu i
solismaż pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 15 minut, aż
dynia zmięknienastępnie dodaj pokrojony na cienkie plasterki ząbek
czosnku i wymieszajsmaż jeszcze przez chwilę, aż poczujesz zapach
czosnku – wtedy dolej
piwozwiększ ogień i cały czas mieszając smaż aż większość płynu wyparujedodaj
makaron i wymieszaj wszystkie składniki na patelniprzełóż na talerz, posyp
pestkami dyni (mogą być podprażone na suchej patelni) i
startym seremSmacznego! :)* do tego dania oczywiście najlepiej pasuje
piwo, które jest również jednym ze składników – stout z pestek dyni. Ponieważ jest to szybkie danie, wybrałam najprostszą szklankę, jaką znalazłam w domu – „chwyconą” z szafki w biegu,
między mieszaniem sosu a odcedzaniem
makaronu ;)
…