Wykonanie
Bardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko
sól pieprz i trochę
piwa.
Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu
mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno - nie wiem, czy nie lepsza!
składniki1 perliczkagłówka
czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki
piwa1 -2 łyżki stopionego
masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć perliczkę. Natrzeć ptaka z zewnątrz i wewnątrz
solą,
pieprzem, można posypać
papryką. Do środka włożyć całą główkę
czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka
masło - w paru miejscach. Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać
mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas
piwem. Podawać z
ziemniakami i np surówką z fenkuła . Smacznego!