Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na najszybszy obiad świata i zwykle możliwy do zrobienia w każdej chwili, a szczególnie wtedy, gdy w lodówce jest jedynie przysłowiowe światło, otóż jest to spaghetti z
oliwą i
czosnkiem zwane także spaghetti aglio
olio, oczywiście bezglutenowe .Do tego dania niewiele składników jest potrzebnych, wystarczy, że mamy w domu
oliwę,
czosnek i trochę przypraw, wystarczy, tak niewiele składników i wyśmienity smak gwarantowany . To danie urzekło nas bez przerwy i będzie często gościć na naszym
stole.Serdecznie polecam :-)Za złą jakość zdjęć, wynikającą z niedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam.* * *Składniki (proporcje dla dwóch osób):250 g bezglutenowego
makaronu spaghetti3-5 ząbków
czosnku2 spore łyżki
masłaoliwasól,
pieprz, bardzo dużo
oreganotwardy
ser do starcia (
parmezan lub
grana padano)Wykonanie:
1. Na patelnię wylewamy sporą ilość
oliwy, dodajemy
masła i mnóstwo
oregano. Smażymy. Gotujemy
makaron jak zwykle.
2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by
czosnek się nie przypalił.
3.
Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany
makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z
sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina
soli i
pieprzu. Podajemy posypane tartym
twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego :-)