Wykonanie
Niemalże w ostatniej chwili załapałam się na organizowany przez Beę Festiwal Dyni .Niestety tym razem tylko jeden przepis, ale również smaczny jak moje poprzednie, ubiegłoroczne propozycje. Dzięki tej akcji, powoli poznaję i przekonuję się do tego coraz bardziej popularnego warzywa. Beo, to dzięki Tobie odważyłam się po raz pierwszy sięgnąć po
dynię, wypróbować ją w kilku przepisach i przyznaję, że coraz bardziej ją lubię. Dziekuję:)Dzisiejsze risotto, jest bardzo delikatne, lekko maślane, z wyczuwalną
dynią i lekko ciągnącym się
serem. Szybka i nieskomplikowana potrawa, z gwarancją, że nic nie zostanie na talerzach. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona

300 g dyni, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę1 duży, drobno posiekany ząbek
czosnku3 łyżki
oliwy3 łyżki
masła2 szklanki(450 g)
ryżu arborio4 szklanki(1 litr)
wywaru wołowego(dałam z
kostek rosołowych)1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki4 łyżki świeżo startego
parmezanusól i świeżo zmielony
biały pieprzDynię wkładamy do dużego rondla o gruby dnie razem z
czosnkiem,
oliwą i połową ilości
masła. Podsmażamy, mieszając, przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy
ryż i podsmażamy go przez 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wrzący
bulion, często mieszając.
Dynia powinna zacząć się rozpadać.
Ryż będzie ugotowany po około 15-18 minutach. Gotowy powinien
mieć kremową konsystencją. Wkładamy resztę
masła,
natkę pietruszki,
parmezan,
sól i
pieprz. Mieszamy. Podajemy natychmiast. Osobno możemy dodać porcję świeżo startego
parmezanu.