Wykonanie
Poziom trudnościSmażone
ziemniaki z
masłem ziołowym mogą być pysznym dodatkiem do obiadowego dania lub wspaniałą przekąską. Te ziemniaczki są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Połączenie
masła,
natki i
czosnku już jest genialne, ale zestawienie z chrupiącymi
ziemniakami i
parmezanem doprowadza do obłędu zmysł smaku i receptory węchu. Ten prosty przepis może stać się wykwintnym dodatkiem lub samodzielnym daniem.
Ziemniaki są bogate w witaminę C (najwięcej jej jest w
młodych ziemniakach), beta-karoten, fosfor i potas, no i są niskokaloryczne. Podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika, są pomocne przy zaburzeniach jelitowych (zarówno w zaparciach oraz przy biegunkach).
Ziemniaki w zależności od regionu Polski mają różne nazwy:
kartofel to druga nazwa
ziemniaka najpopularniejsza w całym
kraju, zwłaszcza na Śląsku, pyra w gwarze poznańskiej, bulwa po kaszubsku a
kompera w
języku Łemków.Porcja dla 3-4 osóbSkładniki:1 kg
ziemniaków1 łyżeczka
soli2 ząbki
czosnku½ pęczka
natki pietruszki30 g
parmezanu50 g
masła¾ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu2 łyżki
oliwySposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 1½ cm kostkę i ugotować w posolonej wodzie przez 15 minut (
ziemniaki nie mogą się rozpaść). Po tym czasie
ziemniaki odcedzić, wyłożyć na papierowy ręcznik i pozostawić na 10 minut do przestudzenia.W tym czasie posiekać listki
natki pietruszki, obrać i drobno pokroić
czosnek oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
parmezan.
Masło rozpuścić na kuchence lub w mikrofalówce, dodać
czosnek,
natkę,
sól i
pieprz, zamieszać, odstawić.Na patelni rozgrzać
oliwę. Wszystkie
ziemniaki smażyć ok 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Ziemniaki przełożyć do miski, połączyć razem z
ziołowym masłem i częścią
parmezanu, na wierzchu posypać pozostałym
startym serem.Smacznego!