Wykonanie
            By MagicPot, 3 grudnia 2014Pierwszy raz 
masło czosnkowe jadłam około 10 lat temu i co najśmieszniejsze to przygotowała go Dunka na wigilię firmową w której uczestniczyli ludzie kilku europejskich narodowości – ja wtedy przyniosłam 
sałatkę z 
ananasem na słodko a kolega 
sałatkę z 
makaronem na ostro :). Tego wieczora, każdy przyniósł to co szybko mógł przyrządzić.Szukając pomysłu na nietypowe śniadanie w niedzielę, kiedy to zawsze jadamy 
jajka pod jakąkolwiek postacią (znalazłam i przygotowałam Omlet po Alpejsku) natrafiłam przepis na 
masło czosnkowe i przygotowałam małą salaterkę tego specjału – u Nas w domu uwielbiamy 
czosnek i zawsze lubimy przesadzać z jego ilością
Czosnek jest ciężko strawny, ale jego główną zaletą to fakt, iż jest najlepszym i najtańszym antybiotykiem dostępnym na rynku w naturalnej postaci.
Masło czosnkowe jest proste w przygotowaniu i wraz z odrobiną 
zieleniny świetnie wkomponuje się na każdej kanapce pod 
serem, 
wędliną czy warzywem.
Masło czosnkowe można wykorzystać także do smażenia zamiast zwykłego 
masła – łączenie 
cebuli z 
czosnkiem nie jest złym pomysłem, należy jednak uważać by 
czosnek się nie przypalił.100g 
masła,2 ząbki 
czosnku,łyżeczka posiekanej 
natki pietruszki,
sól,
pieprz czarny mielony,opcjonalnie pęczek świeżej 
natki pietruszki.Sposób przygotowania: 
Masło czosnkoweCzosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Sól, 
pieprz czarny mielony i 
natkę wraz z 
czosnkiem mieszamy z 
masłem – ja użyłam do tego blendera.Można także dodać drobno posiekaną 
natkę pietruszki.Tak przygotowane i wymieszane 
masło odstawiamy do lodówki by stężało.Jeżeli nie chcecie się męczyć z twardym 
masłem, możecie użyć 
margarynę – ale Ci którzy nie jedzą 
margaryny mogą czuć się rozczarowani smakiem.Smacznego!Polecam przepisy na innde dodatki:
