Wykonanie
By MagicPot, 3 grudnia 2014Pierwszy raz
masło czosnkowe jadłam około 10 lat temu i co najśmieszniejsze to przygotowała go Dunka na wigilię firmową w której uczestniczyli ludzie kilku europejskich narodowości – ja wtedy przyniosłam
sałatkę z
ananasem na słodko a kolega
sałatkę z
makaronem na ostro :). Tego wieczora, każdy przyniósł to co szybko mógł przyrządzić.Szukając pomysłu na nietypowe śniadanie w niedzielę, kiedy to zawsze jadamy
jajka pod jakąkolwiek postacią (znalazłam i przygotowałam Omlet po Alpejsku) natrafiłam przepis na
masło czosnkowe i przygotowałam małą salaterkę tego specjału – u Nas w domu uwielbiamy
czosnek i zawsze lubimy przesadzać z jego ilością
Czosnek jest ciężko strawny, ale jego główną zaletą to fakt, iż jest najlepszym i najtańszym antybiotykiem dostępnym na rynku w naturalnej postaci.
Masło czosnkowe jest proste w przygotowaniu i wraz z odrobiną
zieleniny świetnie wkomponuje się na każdej kanapce pod
serem,
wędliną czy warzywem.
Masło czosnkowe można wykorzystać także do smażenia zamiast zwykłego
masła – łączenie
cebuli z
czosnkiem nie jest złym pomysłem, należy jednak uważać by
czosnek się nie przypalił.100g
masła,2 ząbki
czosnku,łyżeczka posiekanej
natki pietruszki,
sól,
pieprz czarny mielony,opcjonalnie pęczek świeżej
natki pietruszki.Sposób przygotowania:
Masło czosnkoweCzosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Sól,
pieprz czarny mielony i
natkę wraz z
czosnkiem mieszamy z
masłem – ja użyłam do tego blendera.Można także dodać drobno posiekaną
natkę pietruszki.Tak przygotowane i wymieszane
masło odstawiamy do lodówki by stężało.Jeżeli nie chcecie się męczyć z twardym
masłem, możecie użyć
margarynę – ale Ci którzy nie jedzą
margaryny mogą czuć się rozczarowani smakiem.Smacznego!Polecam przepisy na innde dodatki: