ßßß Cookit - przepis na Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 3 grudnia 2014
Pierwszy raz masło czosnkowe jadłam około 10 lat temu i co najśmieszniejsze to przygotowała go Dunka na wigilię firmową w której uczestniczyli ludzie kilku europejskich narodowości – ja wtedy przyniosłam sałatkę z ananasem na słodko a kolega sałatkę z makaronem na ostro :). Tego wieczora, każdy przyniósł to co szybko mógł przyrządzić.
Szukając pomysłu na nietypowe śniadanie w niedzielę, kiedy to zawsze jadamy jajka pod jakąkolwiek postacią (znalazłam i przygotowałam Omlet po Alpejsku) natrafiłam przepis na masło czosnkowe i przygotowałam małą salaterkę tego specjału – u Nas w domu uwielbiamy czosnek i zawsze lubimy przesadzać z jego ilością
Czosnek jest ciężko strawny, ale jego główną zaletą to fakt, iż jest najlepszym i najtańszym antybiotykiem dostępnym na rynku w naturalnej postaci.
Masło czosnkowe jest proste w przygotowaniu i wraz z odrobiną zieleniny świetnie wkomponuje się na każdej kanapce pod serem, wędliną czy warzywem.
Masło czosnkowe można wykorzystać także do smażenia zamiast zwykłego masła – łączenie cebuli z czosnkiem nie jest złym pomysłem, należy jednak uważać by czosnek się nie przypalił.
100g masła,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz czarny mielony,
opcjonalnie pęczek świeżej natki pietruszki.
Sposób przygotowania: Masło czosnkowe
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Sól, pieprz czarny mielony i natkę wraz z czosnkiem mieszamy z masłem – ja użyłam do tego blendera.
Można także dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowane i wymieszane masło odstawiamy do lodówki by stężało.
Jeżeli nie chcecie się męczyć z twardym masłem, możecie użyć margarynę – ale Ci którzy nie jedzą margaryny mogą czuć się rozczarowani smakiem.
Smacznego!
Polecam przepisy na innde dodatki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2014/12/03/maslo-czosnkowe