Wykonanie

Tym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z
cukinią a ja zastanawiałam się
czemu wcześniej nie wpadłam na to, że można w taki sposób wykorzystać
cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :)1 paczka
ryżu arborio do risotto ( u mnie 300g)1
cebula pokrojona w kosteczkę1-2 ząbki
czosnku (posiekane lub wyciśnięte)1 średnia
cukinia starta na grubych oczkach tarki2
marchewki z rosołuok 1,5 litra
wywaru dowolnego (tylko błagam nie z
kostki rosołowej) gorącego!kapka
oliwy1 łyżka
masła2 łyżki tartego
parmezanuDo dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę
oliwy, po jej rozgrzaniu wrzucamy na nią
cebulę i
czosnek, podsmażamy.Wsypujemy do tego
ryż (nie płukany!) i smażymy aż
zrobi się szklisty. Zalewamy łyżką wazową
bulionu, gotujemy aż
ryż wciągnie
wodę, znowu zalewamy łyżką
bulionu itd itd... gdy
ryż zacznie mięknąć wrzucamy
cukinię i
marchewkę. Gotujemy aż cała
woda zostanie wchłonięta a
ryż będzie miękki. Zasypujemy
parmezanem i dodajemy
masło. Mieszamy. Solimy,
pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na co najmniej 15 minut aby sobie spokojnie "doszło". Karmimy tym roczne dziecko i zjadamy resztę ze smakiem :)