Wykonanie
Brukselka niestety cieszy się bardzo złą sławą i wiele osób za nią nie przepada. Ja też nie byłam przekonana, ale spróbowałam zrobić to danie i okropnie mi smakowałoBardzo prosty przepis, ale smaki doskonale się uzupełniają. Polecam, nawet nie lubiącym
brukselki, może uda wam się do niej przekonać…
Składniki (2 porcje):ok 250 g
brukselki2
cebulki szalotki3/4 szklanki
kaszy pęczakkilka plasterków
szynki parmeńskiejok 1/2 szklanki tartego
parmezanuok 2 szklanki
bulionu lub
wody*1 łyżka
oliwy z oliwekok 2-3 łyżki
masłasól,
pieprz,
tymianek*Jeśli mamy
ser parmezan ze skórką, to zamiast ją wyrzucać można dodać ją do
bulionu, żeby uwolniła jeszcze swój aromat.Przygotowanie:
Szalotki kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i lekko szklimy. Dodajemy
kaszę pęczak i chwilę smażymy, następnie zalewamy
bulionem (najlepiej dodawać go porcjami np. po pół szklanki i następną część wlewać, kiedy
kasza wchłonie poprzednią).
Kaszę gotujemy ok 10-15 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie
brukselki myjemy, przekrajamy na połówki i gotujemy al dente. Ugotowane
brukselki odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i wrzucamy na patelnie. Dodajemy ok łyżki
masła,
sól,
pieprz oraz
tymianek do smaku i smażymy aż będą zupełnie miękkie (kilka minut), mogą się lekko zrumienić. Kiedy
kasza jest już ugotowana dodajemy pozostałą łyżkę
masła, tarty
parmezan oraz doprawiamy do smaku.
Kaszę i
brukselkę łączymy razem. Na suchej patelni układamy kawałki
szynki parmeńskiej i rumienimy z obu stron (
szynka zrobi się chrupiąca i uwolni swój aromat). Pęczotto podajemy z plasterkiem (albo dwoma)
szynki parmeńskiej, można z wierzchu posypać jeszcze
parmezanem.