ßßß
Składniki (2 porcje):ok 250 g brukselki2 cebulki szalotki3/4 szklanki kaszy pęczakkilka plasterków szynki parmeńskiejok 1/2 szklanki tartego parmezanuok 2 szklanki bulionu lub wody*1 łyżka oliwy z oliwekok 2-3 łyżki masłasól, pieprz, tymianek*Jeśli mamy ser parmezan ze skórką, to zamiast ją wyrzucać można dodać ją do bulionu, żeby uwolniła jeszcze swój aromat.Przygotowanie:Szalotki kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę smażymy, następnie zalewamy bulionem (najlepiej dodawać go porcjami np. po pół szklanki i następną część wlewać, kiedy kasza wchłonie poprzednią). Kaszę gotujemy ok 10-15 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie brukselki myjemy, przekrajamy na połówki i gotujemy al dente. Ugotowane brukselki odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnie. Dodajemy ok łyżki masła, sól, pieprz oraz tymianek do smaku i smażymy aż będą zupełnie miękkie (kilka minut), mogą się lekko zrumienić. Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy pozostałą łyżkę masła, tarty parmezan oraz doprawiamy do smaku. Kaszę i brukselkę łączymy razem. Na suchej patelni układamy kawałki szynki parmeńskiej i rumienimy z obu stron (szynka zrobi się chrupiąca i uwolni swój aromat). Pęczotto podajemy z plasterkiem (albo dwoma) szynki parmeńskiej, można z wierzchu posypać jeszcze parmezanem.


