ßßß Cookit - przepis na Dorada pieczona z warzywami

Dorada pieczona z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pomysłów na doradę ciąg dalszy. Tym razem danie odrobinę francuskie, ryba pieczona z warzywami z dodatkiem tymianku oraz białego wina podana z kus kusem.
Składniki (na 2 porcje):
2 filety z dorady
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 cebulka szalotka
5 gałązek świeżego tymianku (można użyć suszony, ale lepszy jest aromat świeżego)
1,5 szklanki białego wina (ok 200ml)
ok 3 szklanki wody (0,5 l)
łyżka oliwy
łyżka masła
około szklanki kaszki kus kus (150 – 200 g)
szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, seler naciowy, oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić warzywa i podsmażyć, aż cebulka się zeszkli (ok 3 minuty), dolać wino, dorzucić tymianek. Zagotować i dusić pod przykryciem aż wino wyparuje. Dolać 1 szklankę wody i nadal dusić, doprawić solą i pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Warzywa dusimy aż do czasu aż będą prawie miękkie (w sumie ok 20 minut), na sam koniec cały płyn musi być odparowany. Na blaszce układamy filety z ryby, oprószamy solą i pieprzem i układamy na nich warzywa. Mniej więcej połowę całych warzyw (po około 3 łyżki na filet). Doradę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus kus. Pozostałe na patelni warzywa zalewamy resztą wody (ok 2 szklanki), zagotowujemy i chwile dusimy pod przykryciem nie odparowując już wody, aż będą już zupełnie miękkie (ok 5 minut),. W tym momencie dodajemy kus kus, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 minut – kus kus wchłonie dokładnie cały pozostały płyn i przejdzie smakiem warzyw. Rybę wyjąć z piekarnika i od razu podawać razem z przygotowanym kus kusem.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/dorada-pieczona-z-warzywami