Wykonanie
Pomysłów na doradę ciąg dalszy. Tym razem danie odrobinę francuskie,
ryba pieczona z warzywami z dodatkiem
tymianku oraz
białego wina podana z kus kusem.
Składniki (na 2 porcje):
2 filety z dorady2
marchewki4
łodygi selera naciowego1
cebulka szalotka5 gałązek świeżego
tymianku (można użyć suszony, ale lepszy jest aromat świeżego)1,5 szklanki
białego wina (ok 200ml)ok 3 szklanki
wody (0,5 l)łyżka
oliwyłyżka
masłaokoło szklanki
kaszki kus kus (150 – 200 g)szczypta
ziół prowansalskich,
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Marchewkę,
seler naciowy, oraz
szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
masło z
oliwą. Wrzucić warzywa i podsmażyć, aż
cebulka się zeszkli (ok 3 minuty), dolać
wino, dorzucić
tymianek. Zagotować i dusić pod przykryciem aż
wino wyparuje. Dolać 1 szklankę
wody i nadal dusić, doprawić
solą i
pieprzem i odrobiną
ziół prowansalskich. Warzywa dusimy aż do czasu aż będą prawie miękkie (w
sumie ok 20 minut), na sam koniec cały płyn musi być odparowany. Na blaszce układamy
filety z ryby, oprószamy
solą i
pieprzem i układamy na nich warzywa. Mniej więcej połowę całych warzyw (po około 3 łyżki na filet). Doradę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus kus. Pozostałe na patelni warzywa zalewamy resztą
wody (ok 2 szklanki), zagotowujemy i chwile dusimy pod przykryciem nie odparowując już
wody, aż będą już zupełnie miękkie (ok 5 minut),. W tym momencie dodajemy kus kus, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 minut – kus kus wchłonie dokładnie cały pozostały płyn i przejdzie smakiem warzyw.
Rybę wyjąć z piekarnika i od razu podawać razem z przygotowanym kus kusem.