Wykonanie
Jeśli
kasza wydaje się nudna,
czemu by jej jakoś nie urozmaicić ? Ja bardzo lubię
kasze, ale też często eksperymentuję z ich przygotowaniem: prażę, piekę,
mielę, oczywiście też mieszam z różnymi dodatkami tak, że mogą śmiało samodzielnie stanowić pyszne danie. Dziś prażona
kasza jaglana z chrupiącym
selerem naciowym i aromatem wędzonki, wspaniałe pasująca jako dodatek np. do duszonej
karkówki z kuminem i
grzybami . Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na 2 osoby:1 szklanka
kaszy jaglanej1/5 szklanki
wody1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oliwy2
łodygi selera naciowego1
cebula szalotka1 łyżka
masła1/2 łyżeczki suszonej wędzonej
paprykiPrzygotowanie:
Kaszę prażę na suchej patelni, mieszając ciągle ( może łatwo się przypalić i stanie się gorzka), aż wyraźnie zmieni kolor na ciemny brąz, jak na zdjęciu. Przesypuję ją do rondelka, zalewam
wodą, wsypuję
sól i gotuję pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 10 minut.
Łodygi selera obieram z nitek, kroję w cieniutkie plasterki,
cebulę siekam w drobną kostkę i smażę razem na
oliwie ok. 3 minut, aż się zeszklą. Dodaję ugotowaną, odcedzoną
kaszę, doprawiam
papryką i ewentualnie
solą. Dodaję łyżkę
masła i duszę jeszcze przez 3-4 minuty pod przykryciem.Przepis autorski.