Wykonanie
Miałam ochotę na krem z dyni, jednak wiele przepisów jest bardzo skomplikowanych. Zaintrygowało mnie połączenie dyni z
wanilią jakie zobaczyłam na jednym z ulubionych blogów Kwestii Smaku . Przepis wart wypróbowania:)
Składniki:1 łyżka
oliwy1
cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę (dałam 1/2 zwykłej
cebuli)około 1kg, obranej i pokrojonej w kostkę dynigorący
wywar warzywny lub
wodasól1
laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenkaNa
oleju zeszklić
cebulę (nie do zarumienienia), dodać
dynię, doprawić
solą i smażyć około 10min, aż
dynia zacznie się rozpadać. Wlać
wywar lub
wodę, zagotować i gotować około 15min, aż
dynia będzie całkowicie miękka. W połowie gotowania dodać ziarenka
wanilii i pustą laskę. Po ugotowaniu wyciągnąć
laskę wanilii i zmiksować zupę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Najlepiej podawać z grzankami.Smacznego:)