Wykonanie
Pin It
Od niedawna
kasza jaglana wraca do żywieniowych łask. To dobrze, bo długo była pomijana w naszej codziennej diecie, a jest dla naszego organizmu bardzo dobroczynna.
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe
białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana, to jedyna wśród
kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się
mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów,
kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.Należy więc jeść
kaszę jaglaną, ale ma ona gorzkawi posmak, który nieco odstręcza od jej spożywania... Co zrobić, żeby pozbyć się goryczki, którą zawiera ? O tym napiszę w dzisiejszym wpisie.Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem jaglanej.
Czas przygotowania: 20 minutProporcje: około 2 szklanek ugotowanej
kaszySkładniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki wrzącej
wodysól1 łyżka
masłaWykonanie:
Kaszę wrzucamy do garnka z grubym dnem, prażymy ją, aż do uwolnienia się delikatnego zapachu, uważając, aby się nie przypaliła. Po uprażeniu
kasza będzie jaśniejsza. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy na sitku.
Kaszę ponownie wkładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy
sól i
masło. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż
kasza wchłonie prawie całą
wodę. Wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy
kaszę przez 15 minut, żeby doszła.Tak ugotowana
kasza będzie sypka. Jeśli chcemy, żeby
kasza była kleista gotujemy ją w 2,5 szklankach
wody.