ßßß Cookit - przepis na Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną

nazwa

Wykonanie

Pin It
Od niedawna kasza jaglana wraca do żywieniowych łask. To dobrze, bo długo była pomijana w naszej codziennej diecie, a jest dla naszego organizmu bardzo dobroczynna.
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy, na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kasza jaglana, to jedyna wśród kasz, która jest zasadotwórcza w czasie trawienia. Dużo ostatnio się mówi o zbytnim zakwaszeniu naszych organizmów, który sprzyja rozwijaniu się nowotworów, kasza jaglana pomoże nam je odkwasić.
Nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie istotne przy infekcjach i przeziębieniach.
Należy więc jeść kaszę jaglaną, ale ma ona gorzkawi posmak, który nieco odstręcza od jej spożywania... Co zrobić, żeby pozbyć się goryczki, którą zawiera ? O tym napiszę w dzisiejszym wpisie.
Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem jaglanej.
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje: około 2 szklanek ugotowanej kaszy
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wrzącej wody
sól
1 łyżka masła
Wykonanie:
Kaszę wrzucamy do garnka z grubym dnem, prażymy ją, aż do uwolnienia się delikatnego zapachu, uważając, aby się nie przypaliła. Po uprażeniu kasza będzie jaśniejsza. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy na sitku.
Kaszę ponownie wkładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy sól i masło. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie prawie całą wodę. Wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy kaszę przez 15 minut, żeby doszła.
Tak ugotowana kasza będzie sypka. Jeśli chcemy, żeby kasza była kleista gotujemy ją w 2,5 szklankach wody.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/jak-ugotowac-kasze-jaglana.html