ßßß Cookit - przepis na Polenta, bezglutenowy dodatek do zup

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup

nazwa

Składniki

Wykonanie

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów.
Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej. Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół. Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.
Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek znajdziecie tutaj .
Składniki:
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki wody
sól (w takiej ilości, aby woda była lekko słona)
1 czubata łyżka masła
Uwaga!, aby polenta się udała, trzeba składniki odmierzyć w proporcjach podanych w przepisie
Przygotowanie:
Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło .
Do wrzącej wody wsypać kaszkę i dokładnie mieszać.
Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut.
Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię polenty za pomocą łyżki zmoczonej w wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/polenta-bezglutenowy-dodatek-do-zup.html