ßßß Cookit - przepis na Polenta z ricottą

Polenta z ricottą

nazwa

Wykonanie

16 kwietnia 2014
Składniki:
700 ml.wody
2 szklanki kaszy kukurydzianej
250g.serka ricotta (1 opakowanie)
1łyżka masła śmietankowego+do wysmarowania naczynia
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z serkiem ricotta ,masłem oraz solą.
Dodajemy kaszę kukurydzianą cały czas mieszając.
Gotujemy 2-3 min do całkowitego zgęstnięcia.
Naczynie np.keksówkę lub blaszkę do ciasta smarujemy masłem,przekładamy masę.
Wierzch wygładzamy np.łyżką.
Odstawiamy na 1-2 h do całkowitego stężnięcia.
przed podaniem na ciepło polentę możemy przesmażyć z obu stron.
Smacznego
Post navigation
← Na takie śniedanie skusi się na pewno nie tylko każde dziecko ale też i dorosły chętnie sięgnie po kromeczkę :)
Delikatne ,rozpływające się w ustach pomidory z wyśmienitym wnętrzem świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.Zapraszam :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/polenta-to-wloski-zamiennik-polskich-ziemniakow-przygotowana-z-dodatkiem-serka-ricotta-stanowi-iscie-wloska-uczte-polecam-podac-z-lekko-pikantna-salsa-pomidorowa-lub-pieczonymi-faszerowanymi-pomidor