Wykonanie
Składniki:200 g ugotowanej
kaszy jaglanej200 g liści
jarmużu1
cebula2 łyżeczki nasion chia1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku
sól,
pieprz do smaku2 łyżki klarowanego
masłaJarmuż myjemy, odrywamy grube łodygi, suszymy.
Jarmuż siekamy na drobne kawałki.Na patelni roztapiamy
masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Cebulę podsmażamy i dodajemy
jarmuż.Do blendera dajemy połowę porcji
kaszy jaglanej,
cebulę z
jarmużem (część
jarmużu odkładamy)Dodajemy wędzoną
paprykę,
sól i
pieprz.Miksujemy na gładką masęDodajemy pozostałą
kaszę,
jarmuż i nasiona chia. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia się składnikówZ masy formujemy klopsiki. Z podanych składników wychodzi 10 klopsików. Klopsiki smażymy na
oleju lub pieczemy w piekarniku 20 min temp. 180 stopni.