Wykonanie
3 (60%) 2 votesPyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny 😉
Składniki :placki :3
ziemniaki1/2 małej dyni Hokkaido1
cebula1
marchewka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżeczka
cukru1
jajko , duże klasy L2 łyżki
mąkisól,
pieprz do smakugulasz :0,5 kg
szynki wieprzowej9
pieczarek2
cebulekawałek
boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja
daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego )1/2 płaskiej łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 szklanka białego,
słodkiego winasól,
pieprz do smaku100 ml słodkiej
śmietanymąka rozrobiona z
wodą do zagęszczenia
Mięso z
szynki kroimy w małą kostkę .
Cebulę obieramy , drobno siekamy .
Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na
smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy
przyprawy ,
wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż
mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość
wywaru , gdyż
wino szybko odparowuje .
Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy
śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy
mąką z
wodą do lubianej konsystencji .xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl
Ziemniaki ,
cebulę ,
dynię i
marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy
ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy
kolendrą, wyciśniętym praską
czosnkiem ,
cukrem ,
solą i
pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy
jajko , dodajemy
mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na
oleju do momentu aż będą chrupiące i brązowe . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco z dużą porcją gulaszu . Smacznego !