Wykonanie

Składniki:(dla 4 osób)Kopytka:-2 kg
ziemniaków- 2 szklanki
mąki- 2
jajka-
sól do smaku- 4 kawałki
piersi z kurczaka- 0,5 kg
pieczarek- 2
cebule- 3 łyżki
śmietany-
sól,
pieprzSposób przygotowania:1 .
Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy
ziemniaki i przepuszczamy je przez maszynkę, lub ugniatamy tłuczkiem/ ręką. Stolnicę podsypujemy
mąką, przekładamy na nią zmielone
ziemniaki. Dodajemy 2 szklanki
mąki, 2
jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej
wody. Gotujemy każdą partię przez ok. 3 minuty i wyjmujemy na talerz cedzakową łyżką.2.
Pierś z kurczaka i obraną
cebule kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy na 4 części. Na patelnię z odrobiną
oleju wrzucamy
cebulę i
kurczaka. Po 3 minutach
pieczarki. Przykrywamy patelnię i czekamy aż
pieczarki puszczą
wodę. Dusimy przez ok. 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i przyprawiamy
kurczaka. Dodajemy 3 łyżki
śmietany.Sposób podania ;)

Dzisiejsza piosenka to :Codaline - Perfect
WordPozdrowionkaMichał ;)