ßßß

Składniki: 0,7kg karku wołowego1 cebula1 por-biała cześć4 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegoolej do smażenia0,5kg oczyszczonych podgrzybków2 marchewki1/3 główki kapusty białej lub włoskiej1 łyżka sosu sojowego ciemnego1 łyżka czosnku granulowanego1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej paprykisól , pieprz1 arkusz ciasta francuskiego Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)Cebulę posiekać drobno , pora rozciąć , dokładnie wypłukać , pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę z porem.Smażyć kolejne 5 min.Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, kapustę poszatkować.Do mięsa dodać warzywa i grzyby.Wszystko razem wymieszać , w razie potrzeby dolać wody.Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.Doprawić sosem sojowym , paprykami, czosnkiem oraz solą i pieprzem.Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokili.Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania , przykryć ciastem francuskim , przylepiając je do ścianek.Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.










Smacznego