ßßß

Pankejki, naleśniki, placki i placuszki na śniadanie nigdy, absolutnie nigdy mi się nie znudzą! Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na niesmowicie puszyste placuszki orkiszowe z… jabłkami! To przepis, który pamiętm z dzieciństwa i oczywiście najlepiej smakowały z dodatkiem jabłek z ogrodu. Ale myślę, że nawet z takimi sklepowymi wyjdą Wam pyszne, i to naprawdę niewielkim nakładem energii!250g mąki orkiszowej lub innej250g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego1 jajko1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę100ml mleka krowiego lub roślinnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki rozpuszczonego masła / oleju kokosowego + opcjonalnie do smażenia1-2 łyżeczki miodu, opcjonalnieszczypta cynamonuszczypta soliDODATKI:jabłko lub gruszka, pokrojone w paseczki lub inne owoce, dżem!jogurt grecki lub naturalnysyrop klonowy, miódposiekane orzechy włoskie lub innenie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko, sól, proszek, sodę, masło, cukier i cynamon i roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy mąkę cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Dodajemy pokrojone jabłko i delikatnie mieszamy.Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy placuszki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko masłem (lub nie jeśli mamy dobrą teflonową patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).Podajemy z jabłkami i jogurtem, posypane podprażonymi orzechami i polane syropem. Pycha!
batoniki zbożowo-orzechowe
błyskawiczne tosty francuskie z pomarańczami
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
chlebek ekspresowy (bez wyrabiania i wyrastania!)