ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem jaglano-orzechowym i gruszkami

Tarta z kremem jaglano-orzechowym i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Na ten weekend proponuję zdrową porcję słodyczy. Tarta ze spodem owsiano-orzechowo-kakaowym, kremem jaglano-orzechowym a na wierchu soczyste gruszki. Na początku tarta nie zachwyciła mnie ale następnego dnia smakowała dużo lepiej a na drugi dzień była naprawdę pyszna. Nie wiem czy to kwestia, że zamieniłam kilka produktów czy całość musiała się przegryźć a masa złączyć ze spodem. Przepis Dominika Wójciak z książki " Ziarno "
Składniki na spód :
1 szklanka ( 110 g ) płatków owsianych
1 szklanka startych orzechów laskowych ( użyłam mąki migdałowej )
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku
8 daktyli ( świeżych lub suszonych namoczonych we wrzątku )(użyłam suszonych śliwek )
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym aż utworzy się zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
100 g orzechów laskowych
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( 190 g )
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego ( użyłam zwykłego )
1/4 łyżeczki soli
Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Studzimy. Orzechy przekładamy na ścierkę, pocieramy aby pozbyć się skórki.
Uprażone orzechy zmiksować z pozostałymi składnikami kremu na gładką masę. Odstawiamy.
Wierzch :
2 gruszki
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 szklanki wody
100 g jasnego cukru trzcinowego
Gruszki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wodę, cukier, sok i skórkę z cytryny przekładamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień dokładamy gruszki i gotujemy 10 minut. Studzimy. Gruszki wyjmujemy z syropu i tniemy na plastry grubości ok 1cm.
Niedużą formę do tarty natłuścić olejem. Wcześniej przygotowane ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim spód oraz boki formy.. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy obciążenie. Wypełniamy kremem a na wierzchu układamy gruszki. Tartę można tak pozostawić lub dodatkowo podpiec całość co ja uczyniłam.
Jeśli chcecie podpiec aby tarta była bardziej zwarta wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut. Studzimy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2017/09/Tarta-z-kremem-jaglano-orzechowym-i-gruszkami.html