Wykonanie
Kinder bueno . Kto z nas nie zna tego batonika? Delikatnie słodki
waniliowy krem z lekką nutą
orzechów laskowych, oblany
czekoladą. Pamiętam, że kiedyś dość często po niego sięgałam. Zachwycał smakiem, czarował moje podniebienie. Pamiętam również tę reklamę, tę piosenkę, której wówczas słuchałam praktycznie bez przerwy. A gdyby tak ... A gdyby tak odtworzyć ten smak w wersji znacznie zdrowszej i bez
cukru, w wersji śniadaniowej? Postanowiłam spróbować. I sami zobaczcie, co z tego wyszło.
Przepis (jedna porcja)50g
płatków owsianych1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody2 łyżki budyniu
waniliowego1 łyżeczka stewigarść
orzechów laskowychszczypta
kakaoPłatki owsiane wymieszać ze
stewią i zalać
wodą. Postawić na ogniu. W
mleku rozpuścić
budyń waniliowy. Dodać do gotującej się owsianki i trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową owsiankę odstawić na chwilę do ostudzenia. Dodać
orzechy laskowe i zmiksować blenderem (na gładką masę). . Wyłożyć do miseczki, posypać
kakao i podawać.